Τις εργασίες αποκατάστασης στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Τραπεζούντα του Πόντου ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ματσούκα, Κοράι Κοτσχάν.
Στο μοναστήρι, που χαρακτηρίζεται ως «η νέα Σουμελά της Τραπεζούντας», θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά και έργα οδοποιίας, προκειμένου να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση κι έπειτα να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Ο δήμαρχος της Ματσούκα δήλωσε ότι προσπάθησαν να μάθουν ό,τι μπορούν για το μοναστήρι, που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και στέκεται στις παρυφές λόφου στην Τραπεζούντα, ώστε να προβούν στις απαραίτητες εργασίες αναστήλωσης.
«Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ήταν μια περιοχή που κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή της. Μετά την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ξεκινήσαμε ως δήμος τις εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου, μέσα από δύο μονοπάτια. Είναι μια εντελώς δασώδη περιοχή, χωρίς κανένα κτήριο», ανέφερε.
Το πιο σημαντικό μονοπάτι από την Τραπεζούντα προς τη Σάντα περνάει από τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Αυτή η περιοχή θα αναπτυχθεί για χώρο πεζοπορίας, καθώς και για θρησκευτικό τουρισμό. Αν και είναι αδύνατο να γίνει μια αποκατάσταση, όπως στη Μονή Σουμελά, ο Τούρκος δήμαρχος υποσχέθηκε τον επόμενο χρόνο το μοναστήρι να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες.
Στα τουρκικά ΜΜΕ γίνεται αναφορά «στην περιπετειώδη επίσκεψη στο μοναστήρι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 2012, όταν οι οδηγοί του λόγω ομίχλης είχαν εισέλθει σε λάθος μονοπάτι. Ο κ. Βαρθολομαίος μετά από μια 45λεπτη δύσκολη διαδρομή μέσα από μονοπάτι στο δάσος δήλωσε πως ‘μείναμε έκπληκτοι. Ανεβήκαμε με δυσκολία. Είναι θέμα πίστης και θέλησης. Αποτελεί άξιο απορίας το πως οι μοναχοί τον 8ο αιώνα έχτισαν το μοναστήρι. Μόνο άνθρωποι που αφιερώθηκαν στο θεό μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο’», είχε δηλώσει τότε.
Ιστορία του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
Εκτιμάται ότι η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (Kuştul στα τουρκικά) χτίστηκε το 752. Αφού λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε για λίγο το 1203, το μοναστήρι, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1393, χτίστηκε για τρίτη φορά, αφού κάηκε εντελώς στην πυρκαγιά το 1904. Το εκκλησάκι που βρίσκεται βόρεια του σπηλαίου μέσα στο μοναστήρι, δεν είναι πολύ παλιό. Προσελκύουν την προσοχή οι μεγάλες αίθουσες και οι σάλες του μοναστηριού. Η εκκλησία κατέρρευσε με την πάροδο του χρόνου χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα ίχνος, λόγω της λεηλασίας που υπέστη από κυνηγούς θησαυρού τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Μονή παρόλα αυτά εντυπωσιάζει όσους τη βλέπουν με τα εναπομείναντα ιστορικά ερείπιά της. Απέχει 32 χιλιόμετρα από την περιοχή της Ματσούκα κι έχει θέα ολόκληρη την κοιλάδα. Για την πρόσβαση των πιστών είχαν χτιστεί 72 σκαλοπάτια, τα οποία εν μέρει έχουν καταρρεύσει.
Το μοναστήρι διέθετε 72 δωμάτια και η πρόσβαση προς αυτό ήταν δυνατή μέσω 3 εναλλακτικών διαδρομών που χρησιμοποιούνταν από πολίτες της περιοχής για πολλά χρόνια. Αν και είναι καλυμμένες όλες οι διαδρομές με χόρτα πλέον, όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στο μοναστήρι μαρτυρούν ότι εντυπωσιάζονται από το μεγαλείο του κτηρίου και της τοποθεσίας του.
Για την ονομασία «Περιστερεώτας» υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία λέει ότι προέρχεται από τα πολλά περιστέρια που υπήρχαν στο βράχο της Μονής, έναν βράχο ζωσμένο από πυκνό δάσος με έλατα και άλλα φυτά. Η άλλη αναφέρει ότι κατά την παράδοση, τρία περιστέρια οδήγησαν τους ιδρυτές μοναχούς στο σημείο αυτό, από τα δάση των Σουρμένων, που ήταν σε απόσταση 50 χλμ.
Πηγή: Έθνος