Η σύγχρονη αντιμετώπιση των περίπου 150.000 Ελλήνων ρευματοπαθών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με αυτά, θα βρεθούν στο επίκεντρο των ειδικών – και των συλλόγων ασθενών- στο πλαίσιο του 26ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας που διοργανώνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο “Hilton”, κατά το διάστημα 6-9 Δεκεμβρίου 2018.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια, διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας-EULAR, Καθηγητής κ. Η. Bijlsma, καθώς και Έλληνες πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί, ιδιώτες ιατροί θα παρουσιάσουν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα καθώς και τις νεότερες εξελίξεις στο χώρο των ρευματικών παθήσεων.
Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα από Ελληνικά Αρχεία με μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σπονδυλαρθρίτιδες και σκληροδερμία. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά και την ιπλέον θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά τα επικαιροποιημένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας και αξονικής σπονδυλαρθροπάθειας που αναπτύχθηκαν από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και αποτέλεσαν τη βάση για τα νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης του Υπουργείου Υγείας.
Στις τελευταίες εξελίξεις στη Ρευματολογία που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια των αντιρρευματικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη, η θέση των νέων μορίων από το στόμα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (αναστολείς JAK), η εισαγωγή στην καθημερινή κλινική πράξη των βιο-ομοειδών φαρμάκων, οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της γιγαντοκυτταρικής (κροταφικής) αρτηρίτιδας, οι εξελίξεις σε συχνά Παθολογικά νοσήματα των ρευματοπαθών (όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, οι ηπατοπάθειες) καθώς και οι ανεπιθύμητες ρευματικές εκδηλώσεις από τη χορήγηση των νεότερων ανοσοθεραπειών έναντι του καρκίνου.
Παράλληλα, στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν και θα βραβευθούν εργασίες κλινικής και βασικής έρευνας από νέους Έλληνες ερευνητές που καταδεικνύουν την αυξανόμενη ερευνητική δυναμική της Ελληνικής Ρευματολογικής Κοινότητας. Εκτός από τις πολυάριθμες διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών θα υπάρχουν ειδικές πρακτικές συνεδρίες και κλινικά φροντιστήρια για την υπερηχογραφία του μυοσκελετικού, τις διηθήσεις μαλακών μορίων και αρθρώσεων, την ακτινολογική διάγνωση των ρευματικών νοσημάτων καθώς και για την οργάνωση του ιδιωτικού ιατρείου θέματος ιδιαίτερα σημαντικού για τους νέους ρευματολόγους.
Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου έχει προγραμματισθεί Ειδική Εκδήλωση, σε συνεργασία με Συλλόγους ασθενών, που αφορά την επίδραση των ρευματικών παθήσεων στην ικανότητα για εργασία και την σύγχρονη διαχείριση και αντιμετώπισή της.