Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.
Στόχο του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλου του κόσμου ξεναγούν όσους ενδιαφέρονται στις εγκαταστάσεις τους, ενημερώνοντάς τους από πρώτο χέρι για τον τρόπο που εργάζονται.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας γιορτάστηκε χθες στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, (ΕΜΥ) κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στην οποία παρέστη ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, διατελέσαντες διοικητές της ΕΜΥ, αντιπροσωπείες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Υπηρεσίας, καθώς και απόστρατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.