Ανακοίνωση με την οποία καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση εξέδωσε το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά σε αυτήν αναφέρεται: 

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αισχρά ψέματα προσπαθεί να συνεχίσει και να εντείνει την καταστροφή που βιώνουμε οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχοί. Κατεβάζει προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να «προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων» και να «εκσυγχρονίσει τον συνδικαλισμό» ενώ στην πράξη θέλει να καταργήσει όσα δικαιώματα και κατακτήσεις μας έχουν απομείνει και να υποτάξει τις εργασιακές σχέσεις, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες στις ανάγκες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της υποτιθέμενης ανάπτυξης.

Φυσικά, για την επάνοδο της ΝΔ αλλά και το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα κύριος υπεύθυνος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέγοντας ότι η πολιτική του πεζοδρομίου έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί ουσιαστικά συναινεί στην περαιτέρω εφαρμογή της μνημονιακής κανονικότητας από την Ν.Δ., στις νέες επιταγές των εργοδοτών, των δανειστών, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ!

Με το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο»:

1) Βάζουν ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις καθώς α) Προβλέπεται και τυπικά η άρση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων για επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα (και ποιές δεν έχουν ή δεν μπορούν εικονικά να εμφανίζουν). β) Οι επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. – που μπορεί να εμπεριέχουν δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους – υπερισχύουν έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. γ) Για την επέκταση των όποιων συμβάσεων υπογράφονται στο σύνολο του κλάδου, εκτός του ότι θα πρέπει να υπογράφονται από εργοδότες που απασχολούν πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου, θα αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ο υπουργός με βάση την κατάσταση της οικονομίας και της επιχείρησης. δ) Καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η μονομερής προσφυγή των Συνδικάτων στη διαιτησία, αφού θα πρέπει να αποδεικνύουν «υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας», αποκλείοντας έτσι την όποια δυνατότητα υπογραφής Σ.Σ.Ε. με σχετικά ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους, ενώ ε) η παράταση ισχύος μιας Σ.Σ.Ε. ξαναγίνεται τρίμηνη. Δηλαδή κατοχυρώνεται μόνο η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός των 650 ευρώ μικτά (προς το παρόν) που καθορίστηκε με υπουργική απόφαση.

2) Χτυπούν το δικαίωμα στην Απεργία, τα Σωματεία και τη Συλλογική Οργάνωση των εργαζομένων καθώς: α) Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις και τις συνεδριάσεις όλων των οργάνων ενός Σωματείου (Δ.Σ., Γ.Σ. κ.τ.λ.), συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης απεργίας. Η ρύθμιση, αυτή έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την υπερψήφιση της απεργίας από το 50%+1 των μελών, για να υπονομεύσει τις συλλογικές διαδικασίες των Σωματείων, να υποβαθμίσει τη συνδικαλιστική δράση σε ατομική υπόθεση μιας ψήφου από τον καναπέ, και να βάλει έτσι απροσπέλαστα εμπόδια στην απεργίαβ) Θεσμοθετούν το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.), όπου θα καταγράφονται τα συνδικάτα, το καταστατικό τους, τα Δ.Σ. κ.ά. με στόχο να «φακελώσουν» τα σωματεία και να ελέγξουν πλήρως και ασφυκτικά το συνδικαλιστικό κίνημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των πολυεθνικών.

3) Εξαπλώνουν τις δουλικές εργασιακές σχέσεις καθώς: α) Ο εργοδότης μπορεί νόμιμα πλέον να καθυστερεί 2 μήνες την πληρωμή χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Επίσης δίνεται το δικαίωμα στον ΟΑΕΔ να μην παρέχει επίδομα (αφερεγγυότητας ή επίσχεσης) και στον κάθε δικαστή να βγάζει παράνομη την επίσχεση εργασίας. β) Ενισχύουν τη μερική απασχόληση. Θεσπίζεται προσαύξηση 12% επί της αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας, ποσοστό όμως πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ορίζεται ως προσαύξηση για την υπερωρία στην πλήρη απασχόληση (έως και  80%). Στην πράξη βεβαίως η υπερωρία δεν δηλώνεται από τους εργοδότες οπότε δεν πληρώνεται ούτε αυτή η ελεεινή προσαύξηση. γ) Μειώνουν τα πρόστιμα προς τους εργοδότες για την αδήλωτη εργασία.  Το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο μπορεί να πέσει στα 2.000 ευρώ. δ) Επαναφέρουν τον αποκλεισμό υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για τους εργοδότες. Στην ουσία τιμωρούνται οι εργαζόμενοι για τα χρέη που δημιουργούν οι εργοδότες προς τον ΕΦΚΑ μη πληρώνοντας τις εισφορές, οδηγώντας στην ανασφάλιστη εργασία με την έγκριση του κράτους.

Μόνη λύση οι αγώνες μας!

Στον κλάδο μας κυριαρχεί η ανασφάλιστη/υποασφαλισμένη εργασία, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, η μη καταβολή/επιστροφή δώρων. Κάθε χρόνο μένουμε άνεργοι για 3 μήνες και συμπληρώνουμε οριακά τα ένσημα ώστε να λάβουμε το ταμείο ανεργίας. Επιπλέον, οι φροντιστηριάρχες επιχείρησαν με την προσφυγή στο ΣτΕ (εκκρεμεί η απόφαση) να ρίξουν το ωρομίσθιο στο μισό και, παρότι προσωρινά το αποτρέψαμε με τις κινητοποιήσεις και την επιτυχημένη απεργία μας, θα επανέλθουν. Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω η κατάσταση θα χειροτερεύσει δραματικά, καθώς οι εργοδότες θα βρίσκονται σε ακόμη πλεονεκτικότερη θέση. Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν! Θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει και νέες επιθέσεις.

Να ενισχύσουμε το Σωματείο!

Τα μέσα που έχουμε για να απαντήσουμε στην εργοδοτική ασυδοσία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων και στις απολύσεις είναι οι αγώνες μας, η αλληλεγγύη και η συλλογική οργάνωση και δράση μας. Είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζομένους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί/υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα, να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση! Να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες. Να οργανωθούμε στο Σωματείο, σπάζοντας στην πράξη όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το Σωματείο συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών(ΟΙΕΛΕ) την Τρίτη 24/9 και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Απαιτούμε – παλεύουμε για: 

  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών. Κάτω τα χέρια από τους εργαζομένους και την αξιοπρέπειά τους!
  • Να απορριφθεί άμεσα η κατάπτυστη προσφυγή της ΟΕΦΕ. Όχι στα 3,5/ώρα. Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!
  • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων – Συλλογική Σύμβαση στα φροντιστήρια, υποχρεωτική για όλους, με υποχρεωτικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ωρομίσθια.
  • Καμιά ανοχή στη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Να πληρώνονται όλα τα δώρα και τα επιδόματα.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.