Η Πολιτιστική Εταιρία της Αρναίας παραμένει πιστή στις παραδόσεις, τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές λοιπόν η Πολιτιστική Εταιρία διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις, με ξεχωριστά έθιμα που αξίζει να δεις από κοντά:

Δευτέρα του Πάσχα-Αγίου Γεωργίου:

Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, -κάτω από την σκιά του αιωνόβιου πλάτανου της Αρναίας-στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια. Κατά το έθιμο αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο. Στην αναβίωση του εθίμου η Πολιτιστική Εταιρία της Αρναίας κρεμάει στα κλαδιά του δέντρου την κούνια και το καντάρι. Το καντάρι το χρησιμοποιούν για να ζυγίζουν τον κόσμο όπως γινόταν παλιά. Στην ουσία αυτό το έθιμο  μας δείχνει ποιος έχει τηρήσει πιστά την νηστεία και νήστεψε κατά την διάρκεια της Σαρακοστής. Οι κούνιες στολίζονται με όμορφα λουλούδια της Άνοιξης και την ώρα που μικροί και μεγάλοι κουνιούνται, οι κυρίες του χωριού τραγουδούν πασχαλιάτικα άσματα για το καλό!

Τρίτη ημέρα του Πάσχα- “Κότσμανος”και “Σουσσαρίτσα”

Ο «Κότσμανος είναι ένα έθιμο το οποίο είναι κατάλοιπο από την Τουρκοκρατία. Το όνομα αυτό προέρχεται από την παραφορά του ονόματος του Τούρκου αγά της περιοχής, ο οποίος λεγόταν “Κοτσμανλής”. Μάλιστα στην περιοχή της Αρναίας πολλοί είναι αυτοί που το αποκαλούν και “Κούτσμανου”. Οι άνδρες της Αρναίας τότε φορούσανε τα καλά τους και μαζί με τα καριοφίλια και τα άλογά τους, ανηφορίζανε προς το ύψωμα του Άι-Λια όπου μετά τη θεία λειτουργία αγωνιζόντουσαν στην σκοποβολή.Υπό την τουρκοκρατία αυτός ήταν ένας τρόπος να μπορούν να συνεχίζουν και να εξασκούνται στην σκοποβολή, ώστε να είναι έτοιμοι την ώρα της επανάστασης. Λέγεται μάλιστα ότι για τον ίδιο λόγο τότε στο χωριό πραγματοποιούνταν και αλογοδρομίες. Έπειτα ακολουθούσε ένα μεγάλο γλέντι με χορό, τραγούδι και φαγοπότι, όπου όλος ο κόσμος κατευθυνόταν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Όσον αφορά το έθιμο της “Σουσαρίτσας” ήταν ένας μικρός διαγωνισμός ανάμεσα στους κατοίκους οι οποίοι κρατώντας κόκκινα αυγά επιχειρούσαν να τα πετάξουν όσο πιο μακρά γίνεται ο ένας από τον άλλο χωρίς βέβαια να σπάσουν. Το μέρος που πετούσαν τα αυγά ήταν καλυμμένο με χόρτα.

Σήμερα πια οι κάτοικοι συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί με τα άλογα και τα μουλάρια τους στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, με προορισμό το ύψωμα του προφήτη Ηλία. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο στον οποίο υπάρχει και ένα ξωκλήσι. Έτσι, λοιπόν κάθε χρόνο αυτή την ημέρα τελείται θεία λειτουργία μαζί με αρτοκλασία και την περιφορά της εικόνας. Αφού τελειώσει η θεία λειτουργία η πολιτιστική εταιρεία προσφέρει κεράσματα στον κόσμο και ύστερα αρχίζει το μεγάλο γλέντι όπου οι ντόπιοι χορεύουν τραγουδώντας τον “Κούτσμανο”. Στη συνέχεια οι ιππείς και ο κόσμος κατευθύνονται σε ένα σημείο κοντά στο λόφο του προφήτη Ηλία για να διαδραματιστεί η σκοποβολή. Εκεί αναβιώνει σε απόσταση περίπου 40 μέτρων το έθιμο της σκοποβολής, με στόχο τα κόκκινα αυγά. Όταν βγει ο νικητής της σκοποβολής κατευθυνόμαστε πάλι όλοι μαζί προς το άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου λαμβάνει χώρα το έθιμο της Σουσαρίτσας. Παιδιά από όλες της ηλικίες χωρισμένα ηλικιακά, έχοντας σχηματίσει διαδρόμους πετάνε όσο πιο μακρυά μπορούν κόκκινα αυγά με σκοπό να μην σπάσουν. Το αυγό που θα φτάσει πιο μακρυά χωρίς να σπάσει θα είναι και το νικητήριο.