Φτάσαμε τους 10.000 επισκέπτες μέσα στις πρώτες οκτώ ημέρες που έχουμε ανοίξει το επισκεπτήριο, με μέσο όρο τους 1.200 επισκέπτες κάθε ημέρα, κάτι που είναι εντυπωσιακό, πρωτόγνωρο, μας γεμίζει ελπίδα και αυτό που βλέπουμε είναι χαρούμενα βλέμματα, ενδιαφέρον, μια πραγματική ζεστή αγκαλιά” σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού (Α/Τ) “ΒΕΛΟΣ-  Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α)”, αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, με τον υπεύθυνο της διοίκησης του ιστορικού πλοίου να δηλώνει πάντως πιότερο ενθουσιασμένος από “το ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από τα παιδιά”.

“Το επισκέπτονται πάρα πολλά παιδιά, εκτός από τα σχολεία, για το οποία μιλάμε για 300 με 400 κάθε ημέρα. ‘Ερχονται οικογένειες με τα παιδιά τους, τα οποία εντυπωσιάζονται, μέχρι και αρχίζουν να λένε πως θέλουν να υπηρετήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)” είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο κ.Χαραλαμπόπουλος το καθημερινό μείγμα επισκεπτών, που συναντά το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που εξυπηρετεί τις ανάγκες του ιστορικού πλοίου.

Ο κυβερνήτης του Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μ.Α.Α μάλιστα τόνισε πως το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες για το μείγμα των επισκεπτών, μείγμα ανθρώπων που εκτιμούσε πως θα έχει την ίδια κατανομή σε ηλικίες με εκείνη της εμπειρίας της επίσκεψης του 2017 για το θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, αλλά αυτή τη φορά τα παιδιά είναι περισσότερα.

Η παρουσία όμως τέτοιου ποσοστού μικρότερων παιδιών αυτό το διάστημα στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μ.Α.Α είναι κάτι που έδωσε μια αναπάντεχα -για το προσωπικό- διαφορετική εικόνα, μια εικόνα που τον “γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία”. Η παρουσία των νεαρότερων στα γκρουπ των επισκεπτών, κατά τον κ.Χαραλαμπόπουλο, σημαίνει πως “αρχίζει και πιάνει τόπο” η επίσκεψη του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη, αφού φαίνεται πως το σκάφος “διδάσκει ναυτικό πολιτισμό και ναυτική ιστορία”.

Επισκέψεις με βαθύ συμβολισμό και προσωπικές ιστορίες από άλλες δεκαετίες.
“Έχουν ήδη έρθει πάρα πολλοί που υπηρέτησαν στο παρελθόν (σ.σ σε όλα τα χρόνια της ενεργής δράσης του σκάφους) στο συγκεκριμένο πλοίο, όπως και αρκετοί που ήταν μέρος του πληρώματος παραλαβής” αποκαλύπτει ο κ.Χαραλαμπόπουλο,  ο οποίος περιγράφει πως κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων “η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη”: ”

Οι άνθρωποι αυτοί κλαίνε, βλέπουνε μετά από τόσα χρόνια το καράβι τους, μας λένε πως δεν πιστεύουν το πόσο καλά διατηρημένο είναι, μας πηγαίνουν στα διάφορα διαμερίσματα και μας δείχνουν πού κοιμόντουσαν, πού έτρωγαν και έκαναν βάρδια”, εξιστορεί ο κυβερνήτης του “Α/Τ ΒΕΛΟΣ, D-16”, περιγράφοντας αυτές τις επισκέψεις, που δεν περίμενε να βιώσει το πλήρωμα, άμα τη αφίξει των πρώτων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη. “Γίνονται θαρρείς ξανά τα ναυτάκια που διέσχιζαν τον Ατλαντικό για να φτάσουν στην Αμερική ή συμμετείχαν στις ασκήσεις στο Αιγαίο. Ζούμε απίστευτες στιγμές, η επαφή με τον κόσμο είναι συγκλονιστική” αναφέρει ο κ.Χαραλαμπόπουλος.

Νεαρότεροι δε επισκέπτες εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο, αφού μπορεί στα νιάτα τους κάποιο πολίτες να “υπηρέτησαν σε άλλα καράβια του ΠΝ”, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μ.Α.Α όμως “τους τα θυμίζει” προσθέτει ο κυβερνήτης του πλοίου που έχει ανακηρυχθεί Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα: “υπηρέτησα σε άλλο σκάφος του ελληνικού ΠΝ, τώρα όμως που πατάω στο καράβι είναι σαν να ζω εκεί όπου υπηρετούσα”, είναι τα λόγια που ακούει ξεναγός του “ΒΕΛΟΣ” και μας μεταφέρει κ.Χαραλαμπόπουλος, που πάντως δηλώνει περισσότερο από όλα ενθουσιασμένος από την εμπειρία της παρουσίας των πιο μικρών παιδιών τις πρώτες οκτώ ημέρες επισκέψεων.

“Σκαρφαλώνουν όπου μπορεί κανείς να φανταστεί, στα πυροβόλα, βγάζουν φωτογραφίες, ένα παιδάκι χθες πέντε χρονών δεν χόρταινε να περιεργάζεται, αν και το τραβούσε η γιαγιά του να φύγουν, είναι απίστευτα τα μηνύματα που περνάει το καράβι και η αποδοχή, το πόσο ο κόσμος θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, θέλει τη θάλασσα, το έχουμε άρα το DNA μας”, καταλήγει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Το “Α/Τ ΒΕΛΟΣ, D-16″είναι ανοιχτό για το κοινό στη Θεσσαλονίκη από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι και από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας και βρίσκεται “στα 200 μέτρα από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης”. Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό αντιτορπιλικό κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτεμβρίου, με προοπτική να παραμείνει στην πόλη για τρεις μήνες.