Η σωστή επιλογή ενός καλού φωτισμού ειναι και το βασικό στοιχείο που θα καθορίσει την ατμόσφαιρα και την αισθητική που θέλουμε να έχει ο κήπος μας, η αυλή και το μπαλκόνι μας. Μεταξύ των πολλών διαθέσιμων επιλογών σε φωτισμό, τα κρεμαστά φωτιστικά https://ledokosmos.gr/grammika-fwtistika-epagelmatika/kremasta-yrammikaκαι τα ηλιακά φώτα εξωτερικού χώρου ξεχωρίζουν για το μοναδικό συνδυασμό λειτουργικότητας και στυλ. Παρακάτω θα εμβαθύνουμε σε λύσεις φωτισμού, ξεχωρίζοντας τα πλεονεκτήματα, τις εφαρμογές και την επίδραση που μπορούν να έχουν στους εξωτερικούς χώρους.

 

Τα κρεμαστά φωτιστικά χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε εσωτερικούς χώρους, αλλά κατέχουν εξίσου και μια σημαντική θέση στον περιβαντολογικό, εξωτερικό φωτισμό. Αυτά τα φωτιστικά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να εκπέμπουν εστιασμένο φως, καθιστώντας τα ιδανικά για την ανάδειξη συγκεκριμένων περιοχών ή τη δημιουργία σύνθετων βραδινών σκηνικών. Σε αντίθεση με αυτά που μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους, τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου είναι σχεδιασμένα να αντέχουν στις διάφορες καιρικές συνθήκες, γι’αυτό είναι  κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά, όπως μέταλλο, γυαλί και ισχυρό πλαστικό. Μπορούμε να τα βρούμε σε μεγάλη γκάμα σχημάτων και υλικών. Έτσι λοιπόν η ποικιλία ξεκινά από το ρουστίκ που παραπέμπει σε μια παλιά εποχή, μέχρι κομψά και μοντέρνα σχέδια που συμπληρώνουν τους σύγχρονους υπαίθριους χώρους διαβίωσης και προτιμούνται περισσότερο για την δημιουργία αρχιτεκτονικού φωτισμού.

 

Τα κρεμαστά φωτιστικά μπορούν να φωτίσουν την εξωτερική μας τραπεζαρία, κάνοντας τα βραδινά γεύματα κάτω από τα αστέρια, μια ευχάριστη μαγευτική εμπειρία. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε με τέτοιο τρόπο πάνω στα δέντρα του κήπου μας ή τις πέργκολες, για να μας θυμίζουν παραμυθένιο σκηνικό. Επιπλέον, τα κρεμαστά φωτιστικά μπορούν να τονίσουν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού μας, ενισχύοντας παράλληλα την αισθητική του κήπου.

 

Για περισσότερη οικονομία μπορούμε να επιλέξουμε κάτι πιο προσιτό και εύκολα προσαρμόσιμο. Καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποκτούν όλο και περισσότερη περιβαντολογική συνείδηση, τα ηλιακά φωτιστικά εξωτερικού χώρου έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Αυτά τα φώτα λειτουργούν μετατρέποντας το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια, αποθηκεύοντάς το σε μπαταρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να τροφοδοτούν τα φώτα τη νύχτα. Αυτή η διαδικασία εξαλείφει την ανάγκη για ηλεκτρική καλωδίωση, καθιστώντας τα ηλιακά φώτα μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτική λύση φωτισμού.

 

Τα ηλιακά φώτα εξωτερικού χώρου διατίθενται σε διάφορα στυλ, όπως φώτα πορείας, προβολείς και διακοσμητικά φώτα σε μορφή ράγας. Τα φώτα πορείας εξασφαλίζουν την ασφάλεια, φωτίζοντας τους εξωτερικούς διαδρόμους  και τα σκαλοπάτια της κατοικίας, ενώ οι προβολείς μπορούν να ανάψουν σε συγκεκριμένα σημεία στον κήπο, εφόσον αντιληφθούν κάποια κίνηση ή για να φωτίσουν περισσότερο κάποια έργα τέχνης ή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού. Τα διακοσμητικά, ηλιακά φώτα σε μορφή ράγας μπορούν να προσθέσουν μια ζεστή ατμόσφαιρα στις υπαίθριες συγκεντρώσεις, χωρίς το πρόσθετο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι  η βιωσιμότητα και η ευκολία εγκατάστασης. Μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε έχει άπλετο ήλιο, προσφέροντας ευελιξία στο σχεδιασμό και την τοποθέτηση. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην τεχνολογία LED και την απόδοση της μπαταρίας έχουν βελτιώσει σημαντικά τη φωτεινότητα και τη μακροζωία τους, καθιστώντας τα μια βιώσιμη επιλογή για πολλές ανάγκες εξωτερικού φωτισμού.