Μια βάρκα, μια μεγάλη προσφυγική ιστορία… Ξεκίνησε με την οικογένεια που την είχε στο διωγμό από τη Φώκαια της Μ. Ασίας και κατέληξε στη Μυτιλήνη.
Με αυτήν έζησαν όλα τα μέλη της οικογένειας από το ψάρεμα για πολλά πολλά χρόνια! Κάποτε έφυγε από τη ζωή ο ιδιοκτήτης της και η βάρκα βγήκε στη στεριά, έτσι άρχισε η φθορά.
Οι απόγονοι ήθελαν να σωθεί γιατί είχε τη μεγάλη ιστορία της, που την έκανε μοναδική! Άρχισαν να απευθύνονται στις τοπικές αρχές, αλλά συνάντησαν την αδιαφορία.
Τελικά το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να τη συντηρήσει, αλλά αρνήθηκε να την επιστρέψει πίσω στη Μυτιλήνη, γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον…
Η οικογένεια όμως δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί η βάρκα να έρθει πίσω. Έτσι έφτασε στο γραφείο του Νομάρχη Λέσβου τότε. Εκείνος έμαθε την ιστορία της, που τον έκανε να θέλει να γυρίσει στον τόπο μας. Άρχισε τις προσπάθειες εντοπισμού της, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού που ήταν και ο ιδιοκτήτης της βάρκας πλέον. Η βάρκα βρέθηκε στην Ανάβυσσο, σε μια αποθήκη περιμένοντας να τοποθετηθεί σε ένα είδος μνημείου για τους κατοίκους που είναι πρόσφυγες από τη Φώκαια της Μ. Ασίας.
Η προσπάθεια του Νομάρχη συνεχίστηκε για να έρθει η βάρκα πίσω στη Μυτιλήνη, πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια. Προσπάθειες πολλές, που πάντα συναντούσαν την άρνηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Όταν επρόκειτο να επισκεφθεί το νησί ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νομάρχης αποφάσισε να συνδέσει το αίτημα με την επίσκεψη, βάζοντας δύσκολα στο υπουργείο, που αναγκαστικά επέτρεψε την επιστροφή της μόνο για την επίσκεψη του Προέδρου.
Η βάρκα επέστρεψε και η αλήθεια είναι ότι με πονηριά και σε συνεργασία με τον τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου τοποθετήθηκε στο χώρο που βρίσκεται τώρα, εντός του Πανεπιστημίου Αιγαίου!!!
Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει εκεί για πάντα, για να διδάσκονται οι νέοι και οι νέες μια ζωντανή ιστορία της προσφυγιάς! Για την ιστορία, η οικογένεια είναι η οικογένεια Πανταζή που ζει εδώ στην πόλη μας, ο Πρύτανης είναι ο Ανδρέας Τρούμπης που ζει στη Μυτιλήνη και ο Νομάρχης ο Παύλος Βογιατζής που επίσης ζει εδώ στο νησί μας!
Πηγή: FB Παύλος Βογιατζής