Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ως γνωστόν στις 27 Απριλίου ολοκληρώνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, εξ ου και οι εντατικές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ υπουργών, επιστημόνων και αξιωματούχων.

Το δεδομένο μέχρι στιγμής όπως ειπώθηκε και από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα είναι ότι θα υπάρξει σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση και όχι οριστική αναστολή των μέτρων.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις.

Προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες θα αποτελούν η χρήση γαντιών και μάσκας, οι αποστάσεις ασφαλείας σε όλους τους χώρους, το καλό και συστηματικό πλύσιμο των χεριών.

Το ξεκίνημα του «ανοίγματος» θα γίνει στις 27 Απριλίου όταν και θα ανοίξουν δικαστήρια και υποθηκοφυλάκεια.

Στις 4 Μαΐου θα γίνει η επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, με συγκεκριμένα όμως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μασκών, γαντιών κτλ.

Η απαραίτητη χρονική απόσταση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των βημάτων οδηγεί το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με όλους τους σχετικούς κανόνες τήρησης της υγιεινής.

Σκυτάλη θα πάρουν και τα σχολεία, με το σχέδιο που εκπονείται να κάνει λόγο για άνοιγμα των σχολείων πιθανότατα στις 11 Μαϊου ή το αργότερο λίγες ημέρες μετά.