Πηγή: politic.gr

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως τα κονδύλια για το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα είναι διαθέσιμα το Α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις οικονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούν:

  1. Μείωση φόρων και ειδικά των ασφαλιστικών εισφορών
  2. Νέο Πτωχευτικό Κώδικα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους
  3. Εφαρμογή του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων, που παρά την κρίση της πανδημίας, συνεχίστηκε η υλοποίησή του (ΔΕΠΑ, Μαρίνα Αλίμου κ.ά.)
  4. Συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου
  5. Συνεχή εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (ληξιπρόθεσμα Δημοσίου κ.λπ.)
  6. «Πράσινες επενδύσεις».

Για την «επόμενη ημέρα», ο υπουργός υπογράμμισε πως δεν αρκεί η «ποσότητα» (η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης), αλλά απαιτείται και «ποιότητα», «φωτογραφίζοντας» την αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Προτεραιότητα, τόνισε, αποτελεί και η κάλυψη του επενδυτικού «κενού» που προϋπήρχε της πανδημίας, σε συνδυασμό με την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Στη συζήτηση του σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σταϊκούρας δεν προσδιόρισε το ύψος της ύφεσης για εφέτος, δήλωσε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία του Α’ τριμήνου για το ΑΕΠ εμφανίζουν πολύ μικρότερη ζημία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ και το οικονομικό κλίμα δείχνει σαφώς λιγότερο επηρεασμένο.
Αναφερόμενος στην επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου και στη θετική Έκθεση Αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημείωσε ότι όλα αυτά καταδεικνύουν πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, το ύψος τους υπολογίζεται επί του παρόντος σε 24 δισ. ευρώ, όμως, εάν απαιτηθεί και το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές- ταμειακές αντοχές, το κόστος μπορεί να αυξηθεί.