Ο Αγρότης της Χρονιάς από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, Μιλτιάδης Χαρένης ήταν έναν εκ των ομιλητών σε πάνελ της πρώτης μέρας, στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το θέμα που ανέπτυξε μέσα από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν αφορούσε την “Καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων για τον σύγχρονο αγρότη”, καθώς τέθηκε ο μείζων προβληματισμός για την ελλιπή εκπαίδευση των αγροτών στη χώρα μας.

Το ίδιο ζήτημα άλλωστε τέθηκε και στον ιδιοκτήτη φάρμας που ήταν ομιλητής, και καλεσμένος από τις ΗΠΑ όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Φάνηκε μάλιστα η αντίθεση μεταξύ των δυο χωρών, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αγρότες λαμβάνουν πολυετή εκπαίδευση πριν βγουν στο χωράφι και ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρένης, μιλώντας στο Xalkidikpolitiki τόνισε ότι στην Ελλάδα λείπει η γνώση από τον αγροτικό κόσμο, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία της χώρας. Ο Αγρότης της Χρονιάς από τη Νέα Γωνιά με σπουδές στο Αμερικανικό Γεωργικό Κολλέγιο, διαχειριζόμενος σήμερα περίπου 4.000 στρέμματα γης, επικεντρώνεται κυρίως στην καλλιέργεια δημητριακών, με πρόσθετες δραστηριότητες στον γλυκάνισο και το σουσάμι σε μικρότερες εκτάσεις. Όλα αυτά, εκμεταλλευόμενος τη γεωργία ακριβείας που του αποφέρει μεγαλύτερη απόδοση και τον κάνει να επιμένει στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης των συναδέλφων του.

Στον διάλογο που αναπτύχθηκε στην παραπάνω θεματική όπου συμμετείχε και ο κ. Χαρένης τέθηκε πολύ σοβαρά η σημασία της επιμόρφωσης του αγρότη και μάλιστα με μάθηση δια βίου, όπως ειπώθηκε.  Οι δεξιότητες που καλείται να αναπτύξει ο αγρότης του σήμερα στη χώρα μας, πλησιάζει περισσότερο το επιχειρείν, αλλά και τεχνικές γνώσεις με δεξιότητες που αφορούν τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος. Έτσι ο αγρότης θα πάψει να είναι δεύτερης κατηγορίας επαγγελματίας. Θα γίνει σημείο αναφοράς στην τοπική του κοινωνία δημιουργώντας έναν οικονομικό και κοινωνικό κύκλο στην ύπαιθρο.

Ο κ. Μ. Χαρένης ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι πρόκειται για μοναδική εμπειρία, ενώ υποστήριξε κάθετα, ότι η εν λόγω διοργάνωση προσφέρει πολλαπλά μέσα από τα συμπεράσματα των διαλόγων που αναπτύσσονται.