Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στην Κρήτη απώλειας αγροτικών περιουσιών ακόμα και σε ποσοστό πάνω από 80% λόγω των δασικών χαρτών, αλλά και στη Χαλκιδική η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Οι δασικοί χάρτες που εδώ και μερικά χρόνια βρήκαν στην εφαρμογή τους σθεναρή αντίσταση από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, οδεύουν προς την τελική ευθεία. Μάλιστα για την Τετάρτη 31 Μαρτίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέλαβε δέσμευση να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους συλλήβδην χαρακτηρισμούς εκτάσεων ως δασικών στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του ΥΠΕΝ.

Η προσπάθεια που «θα γίνει» αφορά τις στρεβλώσεις 80 ετών και άνω, καθώς μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975, υπήρξαν αεροφωτογραφίες και το 1979 αλλά δεν γίνονται αποδεκτές. Αντ’ αυτού το κράτος ανατρέχει σχεδόν μια δεκαετία πίσω και βρίσκει ότι πιο παλιό σε αεροφωτογραφίες, κάτι που θίγει ιδιοκτησίες εκχερσωμένες πλέον.

Στη Χαλκιδική σχεδόν το σύνολο του νομού αντιμετωπίζει πρόβλημα. Θιγόμενες περιοχές, η Ορμύλια, το Μεταγγίτσι, η Γαλάτιστα, η Μ. Παναγία, τα Βραστά, η Πλανά, ο Πολύγυρος και άλλες τόσες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου Χρήστο Βορδό, η δασική νομοθεσία κάτω από αυτές τις συνθήκες προκαλεί τεράστια προβλήματα ακόμη και στους ΟΤΑ. «Εμείς αντιμετωπίζουμε θέμα με την επέκταση των ΓΠΣ», αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Βορδός. Όπως λέει ο ίδιος «είναι αδύνατο να χάνονται αγροί που δόθηκαν ως κλήροι επειδή δεν καλλιεργήθηκαν και να γίνονται δασωθέντες αγροί. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Άδειες εκχερσώσεων παίρνουν οι λατομικές και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις. Φανταστείτε. Εκείνα τα τμήματα δεν είναι δάση»;

«Στην περίπτωση που μιλάμε για ιδιοκτησίες πρέπει να λάβουμε υπόψιν το πράσινο ισοζύγιο», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Βορδός εννοώντας ότι η βλάστηση παραμένει ακόμη κι όταν οι επίμαχες εκτάσεις είναι καλλιέργειες.

Σταμάτησαν οι εξαγορές

Πολύ σοβαρή παράμετρος θεωρείται το γεγονός ότι πλέον κανένας αγρότης, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Χρ. Βορδός δεν μπορεί να εξαγοράσει εκχερσωμένες εκτάσεις. Θυμίζουμε ότι το 2017 οι πολίτες μπορούσαν να νομιμοποιήσουν δασικές, δημόσιες ή ιδιωτικές, εκτάσεις που είχαν εκχερσώσει μέχρι το 2007 και χρησιμοποιούν για αγροτικό ή κτηνοτροφικό σκοπό. Με απόφαση των τότε αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ελάμβαναν  τη δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας ή δικαίωμα χρήσης καταβάλλοντας σε 100 δόσεις το οφειλόμενο αντίτιμο, που είναι μειωμένο έως και 83%.

Τώρα φαίνεται πως παύει να ισχύει η ευνοϊκή ρύθμιση και οι ιδιόκτητες εκτάσεων βλέπουν τη γη τους να μετατρέπεται σε δάσος χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα πρέπει έως τον Ιούνιο να βρει λύσεις στα χρονίζοντα ζητήματα των δασικών χαρτών στην Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες.