Η μεγάλη αύξηση του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης επιβαρύνει τους δήμους και ιδιαίτερα τους τουριστικούς της χώρας που δεν μπορούν εν μέσω πανδημίας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας χαρακτήρισε αστεία τα ποσά των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν εκτάκτως λόγω πανδημίας οι δήμοι και τόνισε ότι δεν μπορούν να επωμιστούν και το εξτρά κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις ακτές.

«Το 2021 αναγκαζόμαστε να τροποποιήσουμε τους προϋπολογισμούς μας χωρίς έσοδα από εστίαση και άλλες τουριστικές δραστηριότητες. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι η απώλεια εσόδων για τη Σιθωνία είναι 320 χιλ. ευρώ, όσο τα έκτακτα χρήματα που πήραμε», τόνισε ο κ. Ντέμπλας.

Ακόμη ο δήμαρχος Σιθωνίας άφησε αιχμές κατά της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα των δήμων Α. Τρίτσης. «Ξεκινήσαμε με πολύ αισιόδοξα μηνύματα αλλά στη πορεία άλλαξαν τα πράγματα. Δεν ξέρουμε τελικά αν θα μπει πλαφόν, αν θα πάρει κατ’ αποκοπή χρήματα ο κάθε δήμος. Δεν γνωρίζουμε καν την τύχη των προτάσεών μας και των μελετών μας. Εμείς όμως τις πληρώσαμε αδρά αυτές τις μελέτες και δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτές», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ντέμπλας έκανε λόγο και για αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην κυβέρνηση η οποία προσανατολίζεται μόνο στο ταμείο ανάκαμψης με όποια εμπόδια και αν υπάρχουν στις εν λόγω χρηματοδοτήσεις. «Τις δυνατότητες απορρόφησης μεγάλων έργων έχουν μόνο ο μεγάλοι δήμοι που διαθέτουν το προσωπικό», σημείωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας που έκρινε ότι ήταν λάθος να δοθεί η δυνατότητα υποβολής υπέρογκων προτάσεων στο Α. Τρίτσης, σε δήμους με μικρούς προϋπολογισμούς.