Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων των Ευρωπαίων που επιλέγουν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο αγώνας δρόμου για το «κλικ» του τουρίστα και η κυριαρχία της Airbnb στην πίτα της διαφημιστικής δαπάνης. Αυτά είναι τα νέα από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Bloomberg opinion: Γιατί έσβησε την αρνητική μου κριτική η Airbnb;

Μετά από μια άσχημη εμπειρία σε ένα διαμέρισμα Airbnb, ο δημοσιογράφος Timothy L.O’Βrien αποφάσισε να αφήσει μια κακή αλλά δίκαιη κριτική στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Λίγες μέρες αργότερα ενημερώθηκε από τον resolution support ambassador της γνωστής πλατφόρμας ότι η κριτική του παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας και ότι θα κατέβει από την καταχώρηση του καταλύματος.

Ο δημοσιογράφος- ο οποίος προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να μάθει από τους υπεύθυνους της εταιρείας περισσότερα για αυτήν την κίνηση, αποφάσισε να ερευνήσει το ζήτημα μόνος του. Η απάντηση στο ερώτημα του ήρθε μέσα από ένα άρθρο που είχε δημοσιευθεί το 2019 στην ιστοσελίδα του Quartz, το οποίο ανέλυε τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία «κατεβάζει» κακές κριτικές.

Ορισμένοι χρήστες της πλατφόρμας εικάζουν ότι η εταιρεία θέλει να προστατέψει τους κορυφαίους οικοδεσπότες της ή αλλιώς “Superhost” και ότι πολλές φόρες -παρά τα όσα ευαγγελίζεται η πλατφόρμα περί πλήρους διαφάνειας, ορισμένες αρνητικές κριτικές μπορούν να σβηστούν (η πλατφόρμα παρέχει ένα εργαλείο μεσολάβησης σε περίπτωση αμφισβήτησης κριτικών).

O O’Βrien ανακάλυψε παράλληλα και μια ολόκληρη βιομηχανία που βοηθά τους οικοδεσπότες να αντιμετωπίζουν αρνητικές κριτικές με συμβούλους που προσφέρουν “how to..” άρθρα όπως «Κατάργηση κριτικών στην Airbnb: Tο μυστικό όπλο των host».

Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων για ενοικιάσεις διακοπών

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο κανάλι της ΕΡΤ1, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου E-Real Estate, Θεμιστοκλής Μπάκας ανέφερε: «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 120% σε σχέση με τις προηγούμενες τριάντα ημέρες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 60%. Αυτό δείχνει ότι η χώρα μας είναι η πρώτη επιλογή των Ευρωπαίων που επιλέγουν λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Προσέθεσε επίσης πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ξένοι αλλά και Έλληνες πελάτες επιλέγουν διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή βίλες και bungalows μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια παράγοντες όπως καθαριότητα και ασφάλεια θα κατέχουν πολύ σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά τις ενοικιάσεις διακοπών.

Ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του υπαρξιακού τουρισμού, του οποίου σκοπός είναι η ουσιαστική απορρόφηση της κουλτούρας και του τρόπου ζωής ενός προορισμού. Η συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο το τελευταίο διάστημα, βοηθώντας πολύ στην ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

H Google προσθέτει ενοικιάσεις διακοπών μαζί με ξενοδοχεία στα αποτελέσματα του google.com/travel

Με τις αναζητήσεις για ενοικιάσεις καταλυμάτων διακοπών και εξορμήσεις εσωτερικού να αυξάνονται περισσότερο από 100% παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο, η διασημότερη πλατφόρμα αναζήτησης θέλει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους χρήστες της, συνδυάζοντας βραχυχρόνιες μισθώσεις και ξενοδοχεία στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι επισκέπτες που αναζητούν καταλύματα σε έναν συγκεκριμένο προορισμό ενδέχεται να βλέπουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα στα αποτελέσματα αναζήτησης του travel.

Το φίλτρο «ενοικιάσεις διακοπών» που υπάρχει από το 2019 θα παραμείνει για αυτούς που θέλουν να επιλέξουν μονάχα τέτοιου είδους καταλύματα, αλλά η προεπιλεγμένη, χωρίς φίλτρο αναζήτηση θα παρουσιάζει πλέον και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η εταιρεία δήλωσε πως τα αποτελέσματα ταξινομούνται οργανικά ανάλογα με το ερώτημα του χρήστη.

ΗΠΑ: Διακοπές στην ύπαιθρο η επικρατέστερη επιλογή των ταξιδιωτών

Μετά από μια δύσκολη χρονιά περιορισμών και lockdowns, οι Αμερικανοί ταξιδιώτες είναι και πάλι έτοιμοι για περιπέτειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, οι αποδράσεις στην ύπαιθρο αποτελούν το αδιαμφισβήτητο φαβορί στις προτιμήσεις των πελατών της πλατφόρμας.

Οκτώ από τους δεκατρείς δημοφιλέστερους προορισμούς για το καλοκαίρι του 2021, βρίσκονται κοντά σε κάποιο εθνικό πάρκο ή δάσος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που ήθελαν τον κόσμο να θέλει να αποδράσει από τις μεγαλουπόλεις και να επανασυνδεθεί με την φύση.

Μερικοί από τους προορισμούς που επιλέγουν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες:

  • Whitefish, Montana
  •  West Yellowstone, Montana
  •  Northern Wisconsin
  •  Arcadia National Park, Maine

Άνεση, ευελιξία και εμπιστοσύνη, ο στόχος πίσω από τις 103 αλλαγές στην πλατφόρμα της Airbnb

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Brian Chesky περιέγραψε μερικές από τις 103 αλλαγές που εφαρμόζονται στην πλατφόρμα της Airbnb μέσα από ένα βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο website της εταιρείας.

Τα συγκεκριμένα update γίνονται με κύριο γνώμονα την ευελιξία και το “user experience”, διευκολύνοντας την εγγραφή των host και παρέχοντας «το βέλτιστο σύστημα υποστήριξης για τα μέλη της πλατφόρμας της».

Μερικές από τις αλλαγές συμπεριλαμβάνουν:

Απλοποίηση της διαδικασίας κρατήσεων, π.χ. λεπτομερής περιγραφή των παροχών των καταλυμάτων, φίλτρα αναζητήσεων, καλύτερη εμπειρία χρήστη μέσω υπολογιστή.
Εννέα νέες μοναδικές κατηγορίες σπιτιών αλλά και «one of a kind stays» στην πλατφόρμα (από διαμερίσματα σε βαγόνια…μέχρι τέντες μέσα σε φούσκες).
Ανανέωση της πολιτικής ακυρώσεων (κατά την διάρκεια της πανδημίας η εταιρεία δέχτηκε σφοδρή κριτική σχετικά με τη διαχείριση ακυρώσεων).
Πιο συντονισμένη και οργανωμένη ανταπόκριση στη βία και στα παράνομα πάρτυ σε διαμερίσματα (δύο από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία κατά την διάρκεια της πανδημίας).

Η Airbnb ξεπερνά την Expedia σε δαπάνες τηλεοπτικών διαφημίσεων

Η Airbnb και η Expedia επενδύουν αρκετά στις τηλεοπτικές διαφημίσεις τα τελευταία χρόνια με το μέσο να συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στη διαφημιστική καμπάνια των εταιρειών.

Έχοντας μειώσει σημαντικά τις διαφημίσεις μέσω Google Search Advertising, η Airbnb είναι η μέχρι στιγμής διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε εθνικές τηλεοπτικές διαφημίσεις, με περίπου 29,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας έτσι την Expedia, η οποία ξόδεψε περίπου 6 εκατομμύρια λιγότερο.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πως φέτος θα πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες των τελευταίων πέντε χρόνων, με την Αirbnb να έχει ξεκινήσει την διαφημιστική της εκστρατεία από τα τέλη Φεβρουαρίου και η Expedia ένα μήνα πριν.

Πηγή: travelestate.gr