Το Σίδνεϊ είναι η περιοχή της Αυστραλίας που καταγράφει καθημερινά διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων και είναι τα περισσότερα που έχουν προκύψει στη χώρα, από το ξέσπασμα της πανδημίας. Το σύστημα υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, πολιτεία στην οποία ανήκει το Σίδνεϊ τελεί υπό τεράστια πίεση, με το 166 της χώρας (που είναι το 000) να μην προλαβαίνει να ανταποκριθεί και τα νοσοκομεία να είναι στα όρια τους.

Η Guardian αποκάλυψε πως οι εξαντλημένοι νοσηλευτές των μονάδων εντατικής θεραπείας, που “τελούν υπό συνθήκες κόλασης”, λόγω και των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό, έχουν οδηγηθεί στο να ναρκώνουν τους ασθενείς, προκειμένου να καταφέρουν να διαχειριστούν το φόρτο εργασίας, με ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δυο νοσηλευτές των νοσοκομείων Royal Prince Alfred και St Vincent’s εξήγησαν πως η έξαρση της μετάλλαξης “Δέλτα” έχει ως συνέπεια να έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, με την πίεση που έχει προκληθεί να είναι πια αφόρητη, δεδομένου και ότι δεν υπάρχουν τα χέρια που χρειάζονται. Στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν όσα συμβαίνουν με τον Covid-19, όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ που έχουν διατεθεί σε ασθενείς που δεν νοσούν με τον ιό, αυξάνουν σε αυτούς τις δόσεις των ηρεμιστικών, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν εκεί όπου υπάρχει τεράστια ανάγκη. Δεν διευκρινίστηκε αν πρόκειται για ουσίες που δεν είχαν συνταγογραφηθεί ήδη από τους γιατρούς. H κίνηση τους έχει ως στόχο να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ασθενών, ενώ εκείνοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.
Όπου ‘ασφάλεια’, διευκρίνισαν ότι οι ασθενείς με χαμηλό επίπεδο νάρκωσης βρίσκονται σε ασαφείς καταστάσεις συνειδητών πράξεων και κινδυνεύουν να πνιγούν ή να υποστούν νέα ζημιά, με τους σωλήνες των μηχανημάτων που τους βοηθούν να ζήσουν.

Το νοσοκομείο Royal Prince Alfred αναγνώρισε ότι στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ υπάρχουν πλάνα για ενίσχυση των εργαζομένων. Το St Vincent’s ενημέρωσε πως είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Την ίδια ώρα, η Ένωση Νοσηλευτών και Μαιών της Νέας Νότιας Ουαλίας αποκαλύπτει πως υπήρχε υποστελέχωση στις ΜΕΘ, πριν καν ξεσπάσει η πανδημία, με τη μετάλλαξη “Δέλτα” να αποκαλύπτει την πλήρη αλήθεια.

Πέραν του ότι είναι λιγότεροι από όσοι χρειάζονται, κάποιοι είναι και ανεκπαίδευτοι, καθώς προσελήφθησαν για να καλύψουν κενά που δημιουργήθηκαν όταν νοσηλευτές παραιτήθηκαν υπό το ανυπέρβλητο βάρος των υποχρεώσεων -και προτίμησαν να δουλέψουν σε κλινικές εμβολιασμών και γιατρούς.

Η Ένωση εξήγησε πως κάθε νοσηλευτής είναι υπεύθυνος για τουλάχιστον 3 ασθενείς, ενώ η επιθυμητή αναλογία είναι ένας νοσηλευτής ανά κλίνη στη ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να γίνεται σωστή παρακολούθηση κάθε διασωληνωμένου.

Οι νοσηλευτές που επικοινώνησαν με την Guardian και χαρακτήρισαν ως κόλαση αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα (μετά το ξέσπασμα της μετάλλαξης “Δέλτα”) εξήγησαν πως προέβησαν σε αυτήν την κίνηση, μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης της πολιτείας, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να αυξηθούν έως 2000 οι κλίνες των ΜΕΘ -βάσει προγράμματος που έχει καταρτιστεί. “Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των ηρεμιστικών, όταν πρέπει να πάμε αλλού και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως όσο δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τον εν λόγω ασθενή, αυτός δεν θα πάθει κάτι. Ξέρουμε πως δεν βοηθάμε την κατάσταση τους, γιατί θες οι ασθενείς να αρχίσουν να αναπνέουν μόνοι τους, αλλά ξέρουμε ότι η εξτρά δόση είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν ασφαλείς -χωρίς να βγάλουν τους σωλήνες που τους έχουν τοποθετηθεί”.