Με κενά και… γκρίνιες από την εκπαιδευτική κοινότητα για το ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία αναμένεται να αρχίσει σε δέκα μέρες η νέα σχολική χρονιά, γεγονός που προκαλεί “πονοκέφαλο” στους δημάρχους, καθώς δεν έχουν τα κονδύλια να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες που ανακύπτουν και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Ήδη σε πολλά σχολεία επικρατεί αναβρασμός από την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υπολόγισε πως κάθε εργαζόμενος καθαρίζει μέσα σε μία ώρα 160 τετραγωνικά μέτρα, που σημαίνει ότι οι δήμοι θα χρειαστούν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες στα σχολεία.

Ειδικότερα, για το ερχόμενο σχολικό έτος αυξήθηκαν κατά τι οι ανθρωποώρες (46.421), τα κονδύλια παρέμειναν ίδια και δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να προκηρύξουν μέχρι και 15.482 θέσεις εργασίας, όλες όμως με μέγιστο αριθμό τριών ωρών ημερήσιας απασχόλησης – δηλαδή οι προσλήψεις είναι περισσότερες, αλλά οι μισθοί πολύ χαμηλότεροι.

Αυτό σύμφωνα με τα σωματεία των καθαριστριών σημαίνει ότι θα μειωθούν οι αποδοχές τους μας στα περίπου 200 ευρώ, από τα 700 ευρώ πλήρους απασχόλησης και τα 330 ευρώ της μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια