Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«

Την Παρασκευή 10η Σεπτεμβρίου τ.έ., κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη για τη φετινή εκκλησιαστική χρονιά Ιερατική Σύναξη της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον μεγαλοπρεπή ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας. Άπαντες οι Κληρικοί μας ετίμησαν με την παρουσία τους το κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου και μετείχαν στη Σύναξη με πολλή χαρά. Της Ιερατικής Συνάξεως προηγήθηκε Αγιασμός επί τη εισόδω στο Νεό Εκκλησιαστικό Έτος, τον οποίο ετέλεσε ο προσφιλέστατος σε όλους μας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ταμιάθεως του πανσέπτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ο οποίος επί πολύ καιρό ετίμησε με την παρουσία του τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και διακόνησε την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, με Καθηγούμενο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας καλωσώρισε τόσο τον Ιερό Κλήρο, όσο και τον άγιο Ταμιάθεως, έναν ιεροπρεπή Ιεράρχη που περικοσμεί τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου και είναι το καύχημα του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ. Τον λόγο έδωσε ο Ποιμενάρχης μας στον φιλοξενούμενο Επίσκοπο, ο οποίος γλαφυρότατα παρουσίασε τον ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το τεράστιο ιεραποστολικό έργο που εκεί επιτελείται από τον Πατριάρχη και τους εκλεκτούς του συνεργάτες Επισκόπους, Πρεσβυτέρους, Διακόνους και Λαϊκούς.

Τον λόγο μετά πήρε ο Επίσκοπός μας, που μίλησε για τον τρόπο αντιμετωπίσεως του κορωναϊού, την ανάγκη επαυξήσεως του πνευματικού έργου στη Μητρόπολή μας, με την πύκνωση των Ιερών Ακολουθιών, την έναρξη του κατηχητικού έργου σε όλες τις βαθμίδες και τη θεραπεία του ιερού κηρύγματος. Ακολούθως ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως από τις Ενορίες μας και την από μέρους των Κληρικών μας ευαισθητοποίηση του αρχοντικού Λαού μας για τον σκοπό αυτό. Ο λόγος κατόπιν περιεστράφη σε διοικητικά θέματα και την προετοιμασία της Ιεράς Μητροπόλεως για το μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Ενδόξου Νεομεγαλοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, στους λειτουργικούς πανηγυρισμούς της οποίας, κατόπιν προσκλήσεως του Δεσπότη μας, θα συμμετάσχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ.

Κατόπιν ο λόγος εδόθη στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιγνάτιο Ριγανά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: ” Ο Ιερός Ναός και τα εν αυτώ, κατά την Ιεράν Παράδοσιν”. Η ομιλία του π. Ιγνατίου, αν και μεγαλύτερη του συνήθους σε διάρκεια, υπήρξε κατά πάντα άριστη, πλήρης θεολογικά και φιλολογικά, καθόλου δεν κούρασε το ακροατήριο, αλλά αντιθέτως το ενθουσίασε.

Ο έμπειρος ομιλητής με ενάργεια ανέλυσε όλα όσα αφορούν στον Ιερό Ναό από ορθοδόξου απόψεως, ξεκινώντας από το Ιερό Βήμα, την Αγία Τράπεζα, τα Ιερά Σκεύη, την Ιερά Πρόθεση, το Τέμπλο, τις Ιερές Εικόνες, καταλήγοντας στους πολυελαίους και τις λαμπάδες που ως παραδείσιο φωτισμό γνωρίζει η Ορθόδοξη Παράδοση. Να σημειωθή ότι ο π. Ιγνάτιος παρουσίασε πλήρως τον συμβολισμό ενός εκάστου των Ιερών Σκευών και αντικειμένων, όπως οι Άγιοι Πατέρες και οι Ορθόδοξοι Λειτουργιολόγοι διδάσκουν.

Προς τούτο έκανε αναφορά ο ομιλητής σε Αγίους Πατέρες και Εκκλησιαστικούς Συγγραφείς, όπως: Νικηφόρο Β’ Κωνσταντινουπόλεως, Συμεών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Ανδίδων, Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα, τον Κανονολόγο Βαλσαμώνα, Γερμανό Κωνσταντινουπόλεως, Σωφρόνιο Ιεροσολύμων, Αμφιλόχιο Ικονίου, Μέγα Βασίλειο, Ιερό Χρυσόστομο, Γρηγόριο Νύσσης, ιστορικό Ευσέβειο κ.ά.

Με το πέρας της ομιλίας του π. Ιγνατίου ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον ομιλητή και αναπτύχθηκε ευθέως μακρύς διάλογος που εποικοδομητικά στήριξε τον μετέχοντα Ιερό Κλήρο.

Διενεμήθη σε φωτοτυπία σε άπαντας τους Κληρικούς μας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Επισκόπου μας, η εξαίρετη εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ, κατά τη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου προσφάτως στο Φανάρι, η σχετική με την αντιμετώπιση του κορωναϊού και τη διαχρονική αντιμετώπιση από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο των διαφόρων λοιμών που διαχρονικά έπληξαν την ανθρωπότητα. Το κείμενο της εισηγήσεως το παραθέτομε επ’ ωφελεία όλων μας.»