Τo 70% αγγίζει η ανεργία των νέων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στον γενικό πληθυσμό φθάνει το 30%, σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ με τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Υψηλά ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Δράμα, Καστοριά, Χαλκιδική, Βέροια, Σέρρες, Φλώρινα, Ξάνθη και Καρδίτσα.

Ειδικότερα, η Χαλκιδική ίσως έχει, λόγω τουρισμού, την καλύτερη εικόνα του τριμήνου. Το τελευταίο τρίμηνο, καταγράφηκε άνοδος στα ποσοστά απασχόλησης, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί αν προστεθούν άλλες 1.200 θέσεις εργασίας από τα μεταλλεία βόρειας Χαλκιδικής. Πάντως, τους θερινούς μήνες, παρά τον τουρισμό, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 18%. Το χειμώνα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 25%.

Κεντρική Μακεδονία – Δύο νομοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα

Πέλλα
Η ανεργία στην περιοχή υπολογίζεται στο 50%. Εκτός από την πανδημία, οι κακές καιρικές συνθήκες και ειδικά ο παγετός και το χαλάζι που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή, έδωσαν επιπλέον «χτύπημα» στην εποχική εργασία.

Σέρρες
Η ανεργία υπολογίζεται στο 38-40%. Αιτία η σημαντική υποχώρηση που συντελέστηκε στο νομό στη μεταποίηση και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στους νέους, που δεν βρίσκουν δουλειές και φεύγουν από την περιοχή.