Τις θετικές βάσεις που βάζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την εφαρμογή των δασικών χαρτών θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν ιδιώτες και δημόσιο που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να ξεμπλέξουν το κουβάρι των αποφάσεων από τα δασαρχεία.

Το ΣτΕ δημοσίευσε ήδη την περίληψη της απόφασης που έλαβε και βάσει της οποίας  οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται όχι μόνο βάσει αεροφωτογραφιών που απεικονίζουν διαχρονικά τη δασική βλάστηση κάθε περιοχής, αλλά και βάσει διοικητικών πράξεων οι οποίες καθόριζαν άλλες χρήσεις για ορισμένες εκτάσεις κατά το παρελθόν.

Στη Χαλκιδική είναι γνωστό ότι μεγάλο πρόβλημα έχουν πολλές περιοχές του δήμου Πολυγύρου όπως το Μεταγγίτσι και Γαλάτιστα για παράδειγμα. Στις περιπτώσεις που «καίνε» τους τοπικούς παράγοντες αλλά και κατοίκους αυτών των περιοχών, βασικό ερώτημα είναι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολυγύρου Χρήστο Βορδό, αν οι αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ που χαρακτήρισαν εκτάσεις γης ως κληροτεμάχια είναι όντως διοικητικές πράξεις. Και επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται σαφής προσδιορισμός για το αν είναι διοικητική πράξη η αλλαγή χρήσης πριν από το 1975.

Κατά τα άλλα, όπως επισημαίνει ο κ. Βορδός, το ΣτΕ δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για όσους δεν έχτισαν και είχαν οικοδομική άδεια.

Ωστόσο, αυτό είναι και το πρόβλημα σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δηλαδή, όπως υποστήριζαν στην προσφυγή τους οι οργανώσεις, προκαλείται «σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα», διότι ο νόμος επιδιώκει «αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας».

Εξάλλου, όπως δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, από την περίληψη που δημοσιοποίησε το ΣτΕ δεν προκύπτουν ξεκάθαρα ούτε οι αποφάσεις αλλά ούτε οι συσχετισμοί βάσει των οποίων πάρθηκαν. Με την ψήφο της προέδρου φαίνεται πως ελήφθη η απόφαση για ένα από τα επίμαχα θέματα, το αν θα εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες μετά το Σύνταγμα του 1975, καθώς οκτώ σύμβουλοι ήταν υπέρ και οκτώ κατά.