Τη μεγάλη συμβολή των συχνών εργαστηριακών ελέγχων αλλά και των εμβολίων στο να μη χαθούν εκπαιδευτικές ώρες στα πανεπιστήμια αναδεικνύει μελέτη από τις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από 5.000 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Duke στη βόρεια Καρολίνα, σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό φοιτητών με εμβόλια αποτελεσματικότητας 90% έναντι της COVID-19, ο εβδομαδιαίος έλεγχος ρουτίνας συσχετίστηκε με οριακή μείωση στη μετάδοση του ιού. Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τοποθετηθεί στο 50% με 75%, ο δειγματοληπτικός έλεγχος μειώνει τη μετάδοση κατά 93,6%.

Ο συχνός και αυξημένος έλεγχος των ύποπτων επαφών υπολογίστηκε ως εξίσου αποτελεσματικός με την εφαρμογή καραντίνας στη μείωση της διασποράς. Κατά τους ερευνητές, σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον όπου το 100% των φοιτητών είναι εμβολιασμένο, ακόμα και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο εβδομαδιαίος έλεγχος μείωσε τις λοιμώξεις, ενώ η δεκαήμερη καραντίνα δεν υπερτερούσε των συχνών τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με βάση τα στοιχεία αυτά μπορούν τα πανεπιστήμια να σχεδιάσουν το πρωτόκολλο λειτουργίας τους για το νέο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερες εκπαιδευτικές ώρες, θέτοντας παράλληλα τη διασπορά υπό έλεγχο.

Πηγή: kathimerini.gr