Στο μέτρο του Δακτυλίου και τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν διόδια στο κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός του δακτυλίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τα διόδια και διευκρίνισε ότι το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον δακτύλιο εναλλάξ. Εξαιρούνται οι τύποι των καθαρών οχημάτων και τα Euro6. Επίσης όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Οι πολλές εξαιρέσεις θα περικοπούν. Δυο ομάδες εργασίας θα επιτηρούν τον Δακτύλιο.

Η ενημέρωση των συντακτών

Ο Γ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση απάντησε και στις ερωτήσεις των συντακτών σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας. Μεταξύ άλλων, για την εξεταστική επιτροπή για τα ΜΜΕ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «Τα βασικά ζητήματα που ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει να διερευνηθούν μας βρίσκουν σύμφωνους, ωστόσο θέλουμε να διερευνηθεί η υπόθεση σε όλο το χρονικό βάθος. Ο πιο λογικός τρόπος είναι να συμφωνήσουμε σε μια κοινή πρόταση, που να κατατεθεί και να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. Είσαι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από τη διερεύνηση της δικής του περιόδου διακυβέρνησης. Η επιλογή μας είναι, με ένα θεσμικό σοβαρά τρόπο, αν η αξιωματική αντιπολίτευση επιμείνει σε αυτή τη θέση της, η Κ.Ο.ΝΔ θα καταθέσει τη δική της πρόταση και σύμφωνα με το σύνταγμα, θα πάμε σε δύο εξεταστικές».

Για τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Μπάλλος και το κατά πόσο αυτές οφείλονται σε έργα υποδομής που δεν έγιναν, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι «Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να μη ζουν σκηνές ταλαιπωρίας, να μην αισθάνονται ότι απειλούνται. Εξαιτίας και της κρίσης των μνημονίων, έμειναν πίσω σχετικά έργα υποδομής που σχετίζονται με τα ακραία φαινόμενα. Γίνεται προσπάθεια να τρέξουμε πιο γρήγορα, ενώ γίνονται στοχευμένες προσπάθειες και σε μικρότερης κλίμακας έργα. Στο μεσοδιάστημα το βάρος πέφτει στη διαχείριση των φαινομένων όταν συμβαίνουν με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δημοσίων υποδομών, καθώς και στη στήριξη των πληγέντων».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Γ. Οικονόμου

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για τη διεθνή θέση της χώρας μας και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων προστέθηκε χθες κατά την  9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Υπογράφηκε Μνημόνιο για τη διασύνδεση των τριών χωρών στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, Μνημόνιο για τριμερή συνεργασία σε θέματα αποδήμων και κοινή πολιτική διακήρυξη, με την οποία οι τρεις ηγέτες παίρνουν ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα.

«Οι θέσεις μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  «ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας». Κατά τη χθεσινή τριμερή Σύνοδο προέκυψαν πολύ καθαρά και εμφατικά μηνύματα. Οι τρεις ηγέτες με την κοινή διακήρυξή τους ανάμεσα στ’ άλλα:

  • Επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
  • Απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο.
  • Υπογραμμίζουν τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους».
  • Καταδικάζουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
  • Υπογραμμίζουν ότι το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια λαμβάνει χώρα μια ενεργητική και πολύπλευρη διπλωματία, η οποία αποδίδει. Η Κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το προστιθέμενο κύρος της και έχει αδράξει κάθε χαραμάδα ευκαιρίας που παρουσιάστηκε για να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά την Πατρίδα. Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που ήδη δρέπουμε τους καρπούς των κόπων μας. Αλλά δεν έχουμε επαναπαυθεί, ούτε τελειώσει. Έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε και η ισχυροποίηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί ανυποχώρητα. Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα οριστικά και σε αυτό το κομμάτι.

Για τον δακτύλιο

Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο του δακτυλίου. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο εναλλάξ σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά  ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους. Εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν καθημερινά στο δακτύλιο ανεξάρτητα από τον αριθμό τους δύο βασικές κατηγορίες:

  • Πρώτον οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής  φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.
  • Και δεύτερον όσοι έχουν άδεια δακτυλίου. Εκεί υπήρχαν πάρα πολλές εξαιρέσεις και θα γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μειωθούν και να εκλογικευθούν.

Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν τόσο στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη, με λιγότερη ταλαιπωρία και καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Για την ολοκληρωμένη  παρακολούθηση της λειτουργίας του δακτυλίου αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας: Ένα Παρατηρητήριο που θα «ομογενοποιήσει» δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση με συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά και Δήμων, Περιφέρειας και επιστημόνων, αλλά και μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου.

Πέντε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού εξακολουθεί να παραμένει μια πολύ υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Προωθούμε πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αφορούν:

  1. Την προώθηση εναλλακτικών  μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  2. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.  Σε πρώτη φάση θα μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.
  3. Τη χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την  παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  4. Τη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης-  με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ήδη ανακοινώθηκε ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.
  5. Μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχουμε προωθήσει  για τη νέα γενιά μπαίνει φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους.  Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών.