Η Αρναία γιόρτασε τους προστάτες της Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό στον ομώνυμο Ιερό Ναό και τίμησε με Εθνική έξαρση και σεμνομεγαλόπρεπα την 109η Επέτειο της απελευθερώσης της πόλης, που έλαβε χώρα στις 2 Νοεμβρίου του 1912.

Περίσσευε η συγκίνηση και η σκέψη γύρισε στο χθές που η Χαλκιδική και η Μακεδονία το 1912 προστέθηκε στον κορμό της Μητέρας Ελλάδας, με πρώτη τη συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου και πόλη του Αγίου Δημητρίου, τη Θεσσαλονίκη, που η απελευθέρωσή της συνέπεσε με τη γιορτή του Θεσσαλονικέα Προστάτη της Στρατηλάτου Αγίου Δημητρίου.

Του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, τους Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Αγούλα και π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τον Διάκονό του π. Αμφιλόχιο Χάϊτα.

Αρκετός κόσμος προσήλθε για να τιμήσει τόσο τους Αγίους, όσο και τους προγόνους του, οι οποίοι με επικεφαλής τον Ανθυπολογαγό Ιωάννη Αλεξάκη που κατηφόρισε με τους Έλληνες μαχητές από τις πλαγιές του Χολομώντα και τον Μητροπολίτη Σωκράτη επικεφαλής των Αρνιωτών, απήλαυσαν και υποδέχθηκαν την ελευθερία μετά 460 περίπου από την Άλωση της Βασιλίδος των πόλεων.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο τ. Υπουργός και Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλαος Αυγερινός, Γεώργιος Θαλασσινός και Ευριπίδης Ατζαμής, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριος Τζιτζιρίκας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κα Ιφιγένεια Χαϊδευτού, η Πρόεδρος της Α’/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Λαμπράκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραπαντάς, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Αρναίας κ. Κωνσταντίνος Σερδάρης και κυρίες Στέλλα Μπήρου και Χρηστίνα Σαμαρά, ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννης Κοτσιάνης, κ.α.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης και ακολούθησε λιτανεία της εικόνας των Αγίων Αναργύρων και των θαυματουργών Ιερών Λειψάνων του Ναού στους δρόμους της Αρναίας, αλλά και τρισάγιο στο μνημείο υπέρ αναπαύσεως των απελευθερωτών και κατατέθηκαν στεφάνια προς τιμήν των νεκρών.

Με πληροφορίες από  im-ierissou.gr