Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Αγ. Νικολάου,  Αγ. Παρδάλη στο ΚΑΠΗ του Αγίου Νικολάου του Δήμου Σιθωνίας,  συνάντηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με θέμα συζήτησης: την εκτίμηση της κατάστασης που σχετίζεται με τις μισθώσεις των ενοικιαζόμενων σκαφών που τους καλοκαιρινούς μήνες οι μηχανοκίνητες λέμβοι κατακλύζουν ιδιαίτερα τις θαλάσσιες περιοχές της Βουρβουρούς και του Όρμου Παναγίας.

Αφορμή στάθηκε το δραματικό συμβάν που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν ένας 26χρονος βρήκε τραγικό θάνατο στην παραλία της Βουρβουρούς, ύστερα από το χτύπημα προπέλας.

“Χθές και ύστερα από το μοιραίο συμβάν του Αυγούστου, έγινε μία διεξοδική συζήτηση για το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να βελτιώσουν την παρούσα κατάσταση που επικρατεί και εγκυμονεί κινδύνους, μιας και το θεσμικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει το να μην δωθούν άλλες άδειες για εκμίσθωση σκαφών. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών μας και φυσικά και των τουριστών που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι την Σιθωνία”, δηλώνει ξεκάθαρα στο “xalkidiki politiki” ο Δήμαρχος Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για να νοικιάσει κάποιος μία μηχανοκίνητη λέμβο που δεν θεωρείται ταχύπλοο, δηλαδή είναι κατασκευασμένη από πολυεστέρα και η μηχανή της δεν ξεπερνά τους 30 ίππους, δεν απαιτείται κανενός είδους δίπλωμα. Επιπλέον, για να ανοίξει κάποιος επιχείρηση ενοικίασης δεν απαιτείται καμία γνώση ή πιστοποίηση, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να δραστηριοποιούνται σε μία παραθαλάσσια περιοχή, ανεξάρτητα από το μήκος της ακτογραμμής. Το αποτέλεσμα είναι στενοί κόλποι να κατακλύζονται στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν από σκάφη, τα οποία χειρίζονται άνθρωποι που δεν έχουν στοιχειώδη ναυτική παιδεία, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Βουρβουρούς και του Όρμου Παναγιάς, όπου ο κόλπος είναι «κλειστός» κι έχει πολλά μικρά νησάκια, λειτουργούν επιχειρήσεις που διαθέτουν στόλο της τάξης των περίπου 500 σκαφών.

Οι περισσότεροι μαγεμένοι από την απείρου κάλλους περιοχή με τα γνωστά σε όλη την επικράτεια μικρά συναρπαστικά νησάκια τρέχουν να νοικιάσουν σκάφη για να περάσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης, εξερευνώντας το τοπίο, χωρίς όμως να έχουν καμία γνώση των χειρισμών που απαιτεί ένα σκάφος, των καιρικών συνθηκών, ούτε βέβαια των τοπικών ακτών, καθώς στην πλειονότητά τους είναι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο στη χθεσινή συνάντηση για αποφυγή των ατυχημάτων, αλλά και των δυσάρεστων περιστατικών αποφασίστηκε να ενταθούν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα πρόληψης και οι σχετικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ταυτόχρονα, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κορεσμός όσον αφορά πλέον την δραστηριότητα με τις βάρκες αποφασίστηκε να σταλεί σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που θα υποδεικνύει την πληρότητα των σκαφών και θα  ζητεί το πάγωμα τον περαιτέρων αδειών για την συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος να αναφερθεί πως στη χθεσινή συνάντηση πέρα από τον Δήμαρχο Σιθωνίας, έλαβαν μέρος δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγ. Νικολάου, εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί φορείς της Αστυνομίας και του Λιμενικού, παρουσία του Λιμενάρχη, του Υπολιμενάρχη, του Διοικητή Λιμενικού τμήματος του Ν. Μαρμαρά και του Διοικητή του Λιμενικού Φυλάκιου του Όρμου Παναγίας.