Σουβλάκια πακέτο, ή ακόμη και στο χέρι παίρνουν οι περισσότεροι πλέον από τον ξακουστό Άγιο Πρόδρομο στα ορεινά της Χαλκιδικής. Το χωριό, που η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Μακεδονίας για τα νόστιμα σουβλάκια και τις μοναδικές ταβέρνες του, σήμερα είναι έρημο τις καθημερινές και με ελάχιστη κίνηση τα Σαββατοκύριακα.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα μαγαζιά του Αγίου Προδρόμου. Όσο ο καιρός είχε ηλιοφάνεια και υψλές θερμοκρασίαες οι πελάτες κάθονταν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και απολάμβαναν την έξοδό τους και τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου. Τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα ωστόσο η εικόνα αυτή άλλαξε εντελώς και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έκαναν αισθητές τις επιπτώσεις τους στα ταμεία των καταστημάτων.

Ο Μπίλης, από την ομώνυμη ταβέρνα, από τις πιο παλιές στην περιοχή, μας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από δύο εβδομάδες ακόμη γινόταν λαϊκό προσκύνημα. Τώρα η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα. Χθες Κυριακή πέρασαν 100 άτομα για πακέτο, ενώ κάποιοι έτρωγαν ακόμη και πάνω στο καπό των αυτοκινήτων. Άλλοι δεν έχουν εμβολιαστεί, άλλοι δεν είχαν ταυτότητα μαζί τους κλπ».

Τα ίδια πάνω κάτω περιγράφει και ο κ. Χρήστος από την  ψησταριά «Διογένης». Όπως αναφέρει, φαίνεται τελικά ότι είναι πολύς ο κόσμος που δεν εμβολιάστηκε κάτι που αφήνει άδεια τα μαγαζιά τους. «Ήταν καλή η εικόνα που είχαμε μέχρι πριν δυο-τρεις εβδομάδες. Τώρα όμως που πρέπει να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα αλλάζει η κίνηση και πέφτει ο τζίρος μας», λέει ο κ. Χρήστος. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να κάνει έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, παρότι υπάρχουν πελάτες που θεωρούν η υποχρέωσή τους  είναι να επιδείξουν το έγγραφο άπαξ. «Εμείς πρέπει να ζητάμε συνέχεια και να σκανάρουμε τα πιστοποιητικά. Οι άλλοι πελάτες δεν γνωρίζουν αν κάποιος ήρθε ήδη πριν από μέρες, ή αν έρχεται συχνά και γνωρίζουμε ότι είναι εμβολιασμένος. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με κάποια μαγαζιά που ξαφνικά γεμίζουν στους εσωτερικούς τους χώρους. Ξαφνικά όλοι εμβολιασμένοι είναι και πηγαίνουν σε ένα μαγαζί; Εμείς γιατί βγάζαμε μέχρι τώρα τους πελάτες μας έξω με τα μανιτάρια να καίνε;», αναρωτιέται ο κ. Χρήστος.

Ο Μπίλης εκφράζει ανησυχία για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων αν συνεχιστεί η κατάσταση. «Ευτυχώς που είμαστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και δεν έχουμε ενοίκια. Έχουμε όμως προσωπικό και πάγια έξοδα. Για κάποιον που δεν έχει έσοδα από αλλού είναι πολύ δύσκολα», τονίζει. Πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι η εικόνα θα αλλάξει και η κίνηση θα παρουσιάσει και πάλι άνοδο κοντά στις γιορτές και μετά από τα Χριστούγεννα. Άλλωστε οι γευστικές απολαύσεις, τα σουβλάκια, του Αγίου Προδρόμου δύσκολα βρίσκονται.