Περίπου 620 άτομα, 570 ενεργά, είναι οι απογραφείς που δουλεύουν το διάστημα αυτό στη Χαλκιδική με τη διανομή των κωδικών για την αυτοαπογραφή. Μιλώντας στο XalkidikiPolitiki ο Απόστολος Αποστολόπουλος προϊστάμενος υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ στη Χαλκιδική, έδωσε διευκρινίσεις για το ερωτηματολόγιο και τους σκοπούς των ερωτήσεων που όπως τόνισε είναι καθαρά για στατιστικούς σκοπούς. Περεταίρω προσωπικά στοιχεία ζητούνται μόνο για έλεγχο τυχόν διπλοεγγραφών.

Ειδικότερα για τη Χαλκιδική, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των πολιτών που θα απογραφούν. Ίσως φέτος ο νομός να εμφανίσει μικρότερο αριθμό μόνιμων πολιτών, καθώς η προηγούμενη απογραφή είχε γίνει Μάιο. «Κανονικά οι πολίτες πρέπει να απογράφονται στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Όλες οι αποφάσεις και οι νόμοι βγαίνουν βάσει του μόνιμου πληθυσμού και όχι του πραγματικού όπως συνέβαινε παλαιότερα», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος. Επιπλέον ο μόνιμος πληθυσμός του κάθε νομού καθορίζει και τον αριθμό των βουλευτικών εδρών.

Πρόβλημα η δυσπιστία των πολιτών

«Η απογραφή γίνεται κάθε δέκα χρόνια και όχι τώρα πρώτη φορά. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε να πάμε να ελέγξουμε τον κόσμο», σημείωσε με έμφαση ο κ. Αποστολόπουλος, τονίζονται ότι δεκάδες αποφάσεις επιδοτήσεων, επιδομάτων κ.α. βασίζονται στα στοιχεία της απογραφής.

Άνοδος στην ανοικοδόμηση στη Χαλκιδική

Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η απογραφή των κτιρίων. Η καταγραφή τους δίνει θετικά μηνύματα καθώς υπήρξε αύξηση κατά δέκα χιλιάδες κτίρια. «Παρόλη την κρίση η Χαλκιδική παρουσιάζει αύξηση 10 τοις εκατό στην ανοικοδόμηση κάτι που είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Αποστολόπουλος.

Προσοχή στην αυτοαπογραφή

Στη διαδικασία της αυτοαπογραφής ηλεκτρονικά χρειάζεται η προσοχή των πολιτών για να μην γίνουν λάθη. Σε διαφορετική περίπτωση ο απογραφέας θα χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού του πολίτη για την καθιερωμένη συνέντευξη. Αν δεν επιθυμούμε τη δια ζώσης συνέντευξη υπάρχει και η δυνατότητα τηλεφωνικής απογραφής.