Στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους πολίτες 60 ετών και άνω αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή απόφαση με αναφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε βέβαια και ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είπε ότι εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Το μέτρο δεν έχει ούτε τιμωρητικό ούτε πολύ περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα, τόνισε. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας ώστε και οι ίδιοι να θωρακιστούν και να προστατευθεί η δημόσια υγεία είπε και τόνισε πως πρόκειται για ένα αντίτιμο υγείας προκειμένου να δοθεί μια έσχατη ώθηση στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να λάβουν τη σωστή απόφαση.

Επεσήμανε πως παρατηρείται σημαντική αύξηση των ραντεβού μετά την ανακοίνωση των μέτρων με υπερδεκαπλασιασμό τους. Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντική και η τρίτη δόση καθώς και ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να συντομεύσει το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης.

Σε κρίσιμες ώρες απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση μετατρέπει το οικονομικό πλεονέκτημα σε κοινωνικό κεκτημένο. Το όφελος από την ανάπτυξη μεταφέρεται απευθείας στην κοινωνία και σε κείνους που χρειάζονται υποστήριξη αλλά και ως ηθική επιβράβευση στους υγειονομικούς τόνισε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται με στόχο να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και ανέλυσε τις οχτώ μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη και την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η τακτική χρηματοδότηση από την επόμενη χρονιά, με ειδική αναφορά στα νέα κριτήρια.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην εκδήλωση για τα 166 νέα προγράμματα σπουδών για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το Λύκειο που διοργανώσει σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 ετών και άνω ελήφθη αφενός διότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας αυτοί είναι που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο με βαριά νόσηση, με διασωλήνωση και δυστυχώς με απώλεια ζωής, γεγονός που ταυτόχρονα προκαλεί σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε πως «πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πειθούς, ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των συμπολιτών μας, προκειμένου να προσέλθουν σε εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν. Και επίσης πάρθηκε η απόφαση αυτή διότι η νέα μετάλλαξη, η μετάλλαξη «όμικρον», προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι:

-9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι πάνω των 60 ετών.

-7 στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

-Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί».

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου είπε πως «αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα το Νοέμβριο όπου είχαμε μια σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό που προσήλθε κυμάνθηκε μόλις στο 3%, όταν σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες έφτασε μέχρι και το 15%. Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών στο να έρθουν να εμβολιαστούν.

Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Η επιβολή του προστίμου δεν είναι ο σκοπός του μέτρου. Το μέτρο δεν έχει τιμωρητικό ή εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ώστε να θωρακιστούν οι ίδιοι και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και όχι να πληρώνουν πρόστιμα. Το πρόστιμο όμως είναι αναγκαίο παρεπόμενο έτσι ώστε να αποκτήσει ο εμβολιασμός υποχρεωτικό χαρακτήρα. Και δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων μας, τα οποία δοκιμάζονται και δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο διάστημα. Είναι μία έσχατη ώθηση προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να λάβουν τη σωστή απόφαση».

 

Σε καιρούς μεγάλων κρίσεων απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις

Και σημείωσε: «θέλω να υπογραμμίσω ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης υπήρξε σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό συμπολιτών μας της ηλικιακής αυτής ομάδας. Συγκεκριμένα 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην τρίτη, στην αναμνηστική δόση εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει τη δυνατότητα συντόμευσης του χρονικού διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, στους 4 μήνες.

Σε καιρούς μεγάλων κρίσεων απαιτούνται δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, προς όφελος των ανθρώπων και του δημοσίου συμφέροντος. Δεν χρειάζονται αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν χρειάζονται διαπιστώσεις, δεν χρειάζονται συνθήματα και κοινοτοπίες. Όταν έρθει η ώρα της ψύχραιμης αποτίμησης, μετά την υπέρβαση της πανδημίας, θα φανεί ανάγλυφα σε όλους ακόμη και στους πιο δύσπιστους, πόσο συνετές, πόσο λελογισμένες, πόσο σωστές και απαραίτητες ήταν και είναι οι παρεμβάσεις μας για την διασφάλιση του κοινού αγαθού και την αντιμετώπιση της πανδημίας».

 

Το οικονομικό πλεονέκτημα μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο

Περνώντας στο θέμα της έκτακτης ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «Μέσα σε περιβάλλον μεγάλων διεθνών κρίσεων, η κυβέρνηση, με την σώφρονα πολιτική που ακολουθεί, μετατρέπει το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο. Με απλά λόγια δηλαδή το όφελος από την ανάπτυξη μεταφέρεται απευθείας στην κοινωνία, και σε εκείνους που χρειάζονται υποστήριξη, αλλά και ως ηθική επιβράβευση προς τους υγειονομικούς μας, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία.

Ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο, κάθε συνδεδεμένο μέλος του νοικοκυριού. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του μήνα, θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η προσαύξηση για το Δεκέμβρη στο διπλάσιο της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Όπως, επίσης, μέσα στο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί και η καταβολή στους 100.000 υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ. και του ΕΚΑΒ που ανακοίνωσε οι πρωθυπουργός».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ