Μια μαρμάρινη πλάκα στο δημοτικό κοιμητήριο των Σημάντρων του δήμου Ν. Προποντίδας υποδεικνύει ότι εκεί έχουν ταφεί και αναπαύονται 201 μουσουλμάνοι, τα οστά των οποίων εντόπισε ο δήμος κατά τις εργασίες κλειστού γυμναστηρίου στο σχολείο του χωριού. Η τελετή επαναταφής έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον ιμάμη του τεμένους Αθηνών Ζάκι Σίντι Μοχάμεντ να ηγείται του τελετουργικού, μαζί με έναν ακόμη ιμάμη.

«Οι μουσουλμάνοι ήταν κάτοικοι του οικισμού Καρκάρα. Δεν υπήρχε μαρτυρία από σημερινούς κατοίκους για την ύπαρξη νεκροταφείου. Ήταν εντελώς τυχαία ανακάλυψη, αλλά κινήθηκε άμεσα το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να φτάσουμε στη σημερινή τελετή. Κατασκευάσαμε το μνημείο ως δήμος, και έγινε η τελετή επαναταφής», τόνισε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς δηλώνοντας ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαδικασίας που ήταν άλλωστε υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, όπως είπε.

Το τελετουργικό της ταφής προβλέπει ότι τα οστά τυλίγονται σε τρία σεντόνια, διαβάζονται και ψέλνονται οι προσευχές και στη συνέχεια ακολουθεί η ταφή τους στο χώμα από όπου δεν ξεθάβονται ποτέ. Αυτά εξήγησε ο ιμάμης του τεμένους Αθηνών Ζάκι Σίντι Μοχάμεντ κάνοντας λόγο για μια άριστη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Στην τελετή, το Υπουργείο Εξωτερικών εκπροσώπησε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Βικελίδης και η υποδιευθύντρια Κατερίνα Τσαμπικίδου, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τζεϊλάν και εκπρόσωποι άλλων ξένων διπλωματικών αποστολών, όπως οι γενικοί πρόξενοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γεωργίας. Ο Τούρκος Πρόξενος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Μ. Καρρά και τόνισε ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση και από τις δύο πλευρές ώστε να γίνει η επαναταφή των οστών και να γαληνέψουν οι ψυχές των νεκρών, των οποίων οι συγγενείς και τα εγγόνια είναι εν ζωή στην Αττάλεια.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, όπως επεσήμανε ο προϊστάμενός της Γιώργος Σκιαδαρέσης είχε αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη μέρα που βρέθηκαν τα οστά και μέχρι σήμερα, να τα φυλάει σε χώρους της υπηρεσίας. Διευκρίνισε δε ότι η εύρεση και φύλαξη αντιμετωπίστηκαν με τον δέοντα σεβασμό όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση.