Βαγιωνάς - Μακεδονία

Στις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της χώρας με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και διεκδικήσεις, με γνώμονα το 2023, οπότε θα επανέλθει σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εστίασε στην ομιλία του ο Βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς στην κύρωση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής εστίασε στις εξής προτάσεις:

1) Να ενταθούν οι προσπάθειες για αναθεώρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να συνεκτιμώνται οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας ιδιαίτερα κατά την εκτίμηση του ελλείμματος. Όπως πρότεινε και ο κ. Μακρόν, να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από την εκτίμηση του ελλείμματος, αλλά επιπλέον στην εξαίρεση να προστεθούν οι δαπάνες διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος, περιβάλλοντος και υποδομών.

2) Να αξιοποιηθεί η συγκυρία της τρικομματικής κυβέρνησης στην Γερμανία, όπου κ. Σόλτς, κα Μπέρμποκ και κ. Λίντνερ, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και μπορεί να στηρίξουν τόσο τη χαλάρωση του Συμφώνου, όσο και την επίλυση του ζητήματος του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

3) Δεδομένου ότι τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και η κα Λαγκάρντ παραδέχονται τις υπερβολικές απαιτήσεις από την χώρα μας, η ΕΚΤ μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας με την αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου για την εξόφληση των υψηλότοκων δανείων και την δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις.

4) Να αξιοποιηθεί ο θεσμός των ΣΔΙΤ σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα, η χρήση υδρογόνου, η αποθήκευση ενέργειας).

Συνοψίζοντας: i) εξόφληση κατά προτεραιότητα υψηλότοκων δανείων, ii) εξαίρεση από την εκτίμηση του ελλείματος δαπανών άμυνας, μετανάστευσης, περιβάλλοντος και υποδομών, iii) επίλυση θέματος κατοχικού δανείου και επανορθώσεων, iv) αξιοποίηση θεσμού ΣΔΙΤ