Οι απόκριες είναι μια γιορτή γεμάτη σερπαντίνες, κομφετί, χρώματα, γέλια και χορό που την περιμένουν τα παιδιά με πολλή ανυπομονησία και χαρά. Όμως και οι μεγάλοι αναμένουν τις απόκριες καθώς όλοι αυτές τις ημέρες γίνονται στην ουσία παιδιά!

Η περίοδος του Καρναβαλιού ανήκει σε εκείνες που συχνά αποτελούν συστατικό κομμάτι των αναμνήσεών μας, διότι η μνήμη μας αποτελείται κυρίως από εκείνες τις στιγμές οι οποίες έχουν κάποιο ιδιαίτερο, έντονο και αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό . Όμως η μεταμφίεση τις Απόκριες διαδραματίζει κι έναν παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό ρόλο που πάει πολύ μακρύτερα και σε χρόνο και σε βάθος, απ’ ό,τι μια απλή διασκέδαση και ένα γλέντι. Το ότι επιτρέπει στο παιδί να γίνει στα ψέματα κάποιος άλλος, άλλοτε πανέμορφος, άλλοτε πανίσχυρος κι άλλοτε τρομακτικός, του επιτρέπει όχι μόνο να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματα του, αλλά ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα καθώς και την ομαδικότητα του με άλλα παιδάκια.

Το πιο ωραίο είναι όμως όταν δεν τους γνωρίζουν οι άλλοι. Διότι έτσι μπαίνει στη μέση και το μυστήριο μαζί με τη δράση, κάτι που τα παιδιά λατρεύουν. Η ανωνυμία ευνοεί τις αταξίες! Και ακόμα καλύτερα, στις Απόκριες οι αταξίες δεν τιμωρούνται. Γιατί δεν είσαι εσύ αυτός που τις κάνει, αλλά ένας ληστής της τράπεζας, μια κακιά μάγισσα, ένας πειρατής ή ένα zombie! Τα παιδιά τρελαίνονται να βγαίνουν έξω κρατώντας “όπλα” χωρίς κανείς να τους κάνει παρατήρηση ή σαν μικρές πριγκίπισσες και νεράιδες. Και δεν υπάρχει τίποτε πιο αστείο από το να το κάνουν αυτό μαζί με τους γονείς τους. Να γνωρίσουν τον μπαμπά και τη μαμά σε έναν άλλο ρόλο πιο διασκεδαστικό. Πιο αστείους, πιο ανέμελους, λιγότερο επικριτικούς. Να μπορούν να τους κοροϊδέψουν άνετα χωρίς να είναι κακό. Η μεταμφίεση στις Απόκριες μοιάζει λίγο με το παιχνίδι ρόλων που κάνουν στο σπίτι τα παιδιά. Ένα καλό παράδειγμα ως αποκριάτικες στολές για κορίτσια είναι όταν φοράνε τα ρούχα της μαμάς τους, κάνοντας τη δασκάλα ή όσον αφορά αποκριάτικες στολές για αγόρια https://www.epilegin.gr/apokriatikes-stoles-agorion-c-23_86.html , όταν κρατούν το σπαθί που θα κρατούσε ο Jack Sparrow στους πειρατές της Καραιβικής. Αυτό το είδος παιχνιδιού είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την ανάπτυξη ενός παιδικού μυαλού. Δεν έχει νικητές και χαμένους, δεν προωθεί τον ανταγωνισμό, αφήνει τη φαντασία των παιδιών να εκδηλωθεί και τα απελευθερώνει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Πάντως εκτός από τα παιδιά, οι απόκριες είναι μια καλή ευκαιρία και για τους μεγάλους της παρέας να διασκεδάσουν. Να χαρούν με τα παιδιά τους, να αφήσουν τις αναστολές, να ντυθούν με αποκριάτικες στολές https://www.epilegin.gr/apokriatikes-stoles-c-23.html  και να μασκαρευτούν, να διώξουν το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας μέσα από μια γιορτή.