Η αλλαγή λαμπτήρων με 83 περιπτώσεις και ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων με 28 περιπτώσεις είναι τα αιτήματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του νέου συστήματος διαχείρισης αιτημάτων, Novoville, που λειτουργεί μέσω εφαρμογής σε κινητά και τάμπλετ.

Πλήρους αποδοχής έτυχε το τελευταίο εξάμηνο η ψηφιακή καινοτομία που εισήγαγε ο δήμος Ν. Προποντίδας προκειμένου να αλληλοεπιδράσει με τους δημότες και μάλιστα σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους. Ο δήμος ενίσχυσε τη χρήση «έξυπνων» τεχνολογιών στις διοικητικές του δομές, με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας, καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων καθημερινότητας δημοτών και διάδρασης Δήμου-δημότη, «Novoville».

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η πλατφόρμα Novoville προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων, μέσω δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με σκοπό τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας. Ο δημότης ή επισκέπτης του Δήμου μπορεί να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που συναντά στην καθημερινότητα του, όπως π.χ. διαρροή υδάτων, καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, μέχρι και έκτακτα περιστατικά που απαιτούν την δημοτική συνδρομή. Κάθε πολίτης μπορεί να στείλει άμεσα, χωρίς κόστος και χωρίς να τηλεφωνήσει ή να επισκεφτεί το Δήμο όλα τα αιτήματα που τον αφορούν.

Η αποστολή αιτημάτων είναι δυνατή μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville για κινητές συσκευές με λογισμικό Apple iOS και Google Android. Γίνεται σε 4 απλά βήματα:

  • Επιλογή τοποθεσίας
  • Επιλογή κατηγορίας αιτήματος
  • Προσθήκη φωτογραφίας
  • Αποστολή του αιτήματος στον Δήμο

Στη συνέχεια, το αίτημα παραλαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ ο δημότης λαμβάνει ζωντανή ενημέρωση στο κινητό του τηλέφωνο για την πορεία επίλυσης του αιτήματος, μέχρι την οριστική του διευθέτηση.

Ποιά είναι τα κυριάρχα αιτήματα των πολιτών

Λαμπτήρες και καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τα αιτήματα όπως αποτυπώνονται στην εφαρμογή, με 83 και 28 αιτήματα αντίστοιχα. Ακολουθούν 25 αιτήματα για κατεστραμμένο οδόστρωμα και άλλα 20 για οδική σήμανση. Μόλις 11 αιτήματα αφορούν για ύδατα και διαρροή δικτύου. Όλα τα παραπάνω αφορούν καταγραφές εξαμήνου, βάσει στοιχείων της εφαρμογής.

Για το ίδιο διάστημα από τα 327 αιτήματα έχουν επιλυθεί τα 203, σε εξέλιξη είναι τα 90 ενώ εκκρεμούν 28.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Νέας Προποντίδας, από την άλλη πλευρά, έχουν πραγματική εικόνα των ζητημάτων της πόλης, μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα τις εργασίες τους και κυρίως είναι υπόλογες για το έργο και την ανταπόκριση τους προς του πολίτες.

Παράλληλα, ο Δήμος μπορεί να ενημερώνει και να επικοινωνεί με τους δημότες και επισκέπτες του για όλα τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα, μέσω της αποστολής νέων και ανακοινώσεων, καθώς και να λαμβάνει τη γνώμη τους για θέματα ποικίλης θεματολογίας με την διεξαγωγή σύντομων διαβουλεύσεων.

Χρήσιμα τηλέφωνα, συχνές ερωτήσεις και σημεία ενδιαφέροντος στο Δήμο ανανεώνονται ζωντανά και είναι διαθέσιμα μέσω της εφαρμογής, αναδεικνύοντας την σε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης του δημότη/επισκέπτη.

Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, δήλωσε σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας Novoville στον δήμο:

«Ο δήμος μας μπήκε σε μια νέα εποχή εποικοδομητικής συνεργασίας με τους πολίτες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στόχος μας είναι η απρόσκοπτη, αμφίδρομη επικοινωνία και διάδραση με τους δημότες, ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να καταγράφουν και να επιλύουν άμεσα κάθε πιθανό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της εφαρμογής και να κάνουμε από κοινού ένα σημαντικό βήμα προς την βελτίωση της ποιότητας ζωής στον δήμο μας».