Συνάντηση στον Τρίλοφο πραγματοποίησαν αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι τα βήματά τους ώστε να εκθέσουν τα προβλήματά τους στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Καθόλου δεν ικανοποιείται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος από τις εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανού για τα νέα μέτρα στήριξης. Όπως σχολίασαν οι παραγωγοί, αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν κάτι καινούργιο για τους αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης τείνει να μονιμοποιηθεί παρά να καταργηθεί. Επίσης για το ΦΠΑ στα λιπάσματα διευκρινίζουν ότι ήταν καιρό τώρα στο 13 τοις εκατό, ένα ποσοστό που ούτως ή άλλως τους επιστρέφεται.

Αυτά και άλλα παραδείγματα που αναιρούν την εξαγγελία της κυβέρνησης για «νέα μέτρα στήριξης», φέρνουν τους αγρότες προ των πυλών κινητοποιήσεων, ήπιας μορφής ωστόσο, λόγω πανδημίας.

Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση που είχαν στον Τρίλοφο το βράδυ της Πέμπτης, αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, (Γιαννιτσά, Σέρρες, Επανομή, Θέρμη, Σχολάρι, Μεσημέρι). Οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών έκαναν μια κουβέντα πάνω στα θέματα που τους απασχολούν και έλαβαν αποφάσεις, με πρώτη να επιδιώξουν τον διάλογο με την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο Xalkidikipolitiki ο πρόεδρος του Αγρ. Συν/σμου Συλλάτων Δημήτρης Παπαδάκης, η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στο παρελθόν αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Ήδη μέχρι σήμερα έγιναν δύο συναντήσεις, και μια με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά πλέον όπως τους απάντησε ο Υπουργός, τα οικονομικά θέματα ξεφεύγουν από τη δική του αρμοδιότητα. «Θα επιδιώξουμε να φτάσουμε στο Μαξίμου. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε δεχτεί να μας συναντήσει. Το ίδιο ζητάμε και από τον κ. Μητσοτάκη. Να μας ακούσει και να καταλάβει ότι με αυτά τα νούμερα φέτος δεν υπάρξει αγροτική παραγωγή. Δεν θα έχουμε προϊόν», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, αν δεν οριστεί άμεσα ραντεβού με τον πρωθυπουργό οι αγρότες θα προβούν σε συμβολικούς τρόπους διαμαρτυρίας. «Δεν αποκλείεται να κατέβουμε συμβολικά με τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να προκαλέσουν προβλήματα στους πολίτες.