Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα 

Στη σύγχρονη κοινωνία μιλούμε συχνά για πνευματικούς ανθρώπους και ανθρώπους που πιστεύουν στο Θεό. Ο Απόστολος Παύλος μας περιγράφει και λέει: «Οσοι γὰρ Πνεύματι Θεοῦ ἄγονται, οὗτοί εἰσιν υἱοὶ Θεοῦ» (Ρωμ. η’ 14) Όσοι οδηγούνται από το Πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι υιοί Θεού. Αυτό είναι και το καθήκον που έχουμε όλοι ως χριστιανοί, αλλά κυρίως καθήκον για τους καθοδηγητές του πληρώματος της εκκλησίας.

Το έργο του ιερέα ήταν και είναι μεγάλο. Δεν είναι απλό και εύκολο. Δεν είναι ένας Εσπερινός και μια Θεία Λειτουργία. Είναι η προς τον Θεό ευσέβεια, ο ζήλος για το θέλημα του Θεού, η ακούραστη πηγή ενέργειας στο να διδάξει, να κατηχήσει, να οδηγήσει, να στηρίξει, να θυσιαστεί για τον λαό του Θεού.

Κάτω από αυτό το πνεύμα της αληθινής – θεληματικής διακονίας – αγάπης και της ολοκληρωτικής αφέσεως του εαυτού του προς τον λαό του Θεού είναι και ο πατέρας Ιάκωβος στον Νέο Μαρμαρά, του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Πιστός τηρητής των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και των εντολών του Θεού.

Από την πρώτη ημέρα που διορίστηκε στην ενορία του χωριού έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των συνδημοτών του,  θυσιαζόμενος νύχτα μέρα, για να δώσει νέα πνοή και να αλλάξει τους κατοίκους του χωριού, να βοηθήσει να ανέβουν πνευματικά “μεταμορφώνοντας” τον εαυτό τους.

Με έναν ιδιαίτερο ζήλο, αθόρυβες δράσεις και ενέργειες ο πατέρας Ιάκωβος στέκεται αρωγός στους κατοίκους του χωριού και στην ενορία του. Μέσα από παραδείγματα στο κήρυγμά του, προτρέπει εκτός από το να αλλάζουμε ως άνθρωποι, να κοιτάμε και τον συνάνθρωπό μας.

Το XalkidikiPolitiki επικοινώνησε με τον πατέρα Ιάκωβο σε μια προσπάθεια να αναδείξει προβλήματα της επικαιρότητας και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν ένα χωριό σαν τον Νέο Μαρμαρά, αλλά και για να συζητήσει ενέργειες και κοινωνικές δράσεις που έχει η ενορία του.

Όσον αφορά την πανδημία που έχει σαρώσει τα τελευταία δυο χρόνια την χώρα με αποτελέσματα τραγικά, πρώτα στην ανθρώπινη ζωή και έπειτα σε κοινωνικά, οικονομικά, κ.α. επίπεδα, αλλά και τα μέτρα που παίρνονται κατά καιρούς, ο ίδιος εξηγεί ότι: «Για τα εκάστοτε μέτρα δεν αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση, η κυβέρνηση αποφασίζει επί την βάση των υγειονομικών συμβουλών που δίνει η επιστημονική κοινότητα. Άρα είναι μέτρα για τα οποία αποφασίζουνε και συμβουλεύουνε οι γιατροί και στη συνέχεια δια νόμου διατάσσονται από την κυβέρνηση».

«Οι κατεξοχήν αρμόδιοι για όλο αυτό που ζούμε είναι μόνο οι επιστήμονες γιατροί, επιδημιολόγοι κ.τ.λ. και φυσικά θα πρέπει να κάνουμε υπακοή σε αυτά που μας συμβουλεύουν ως γνώστες των θεμάτων», τονίζει ο πατέρας Ιάκωβος σχετικά με τον κορονοϊό, ο οποίος άλλαξε τα έως τώρα δεδομένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Για τους ανθρώπους που αντιδρούν έντονα στον εμβολιασμό, αλλά πηγαίνουν και κόντρα στα μέτρα που ορίζονται ως προς την προάσπιση της δημόσιας υγείας ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Εκείνη θα πρέπει να βρει εάν και κατά πόσο εξυπηρετεί να επιβάλλει τον καθολικό εμβολιασμό, όπως έχει επιβληθεί σε κάποιες χώρες, ή να συνεχίσει έτσι όπως το πάει, δηλαδή με μια ήπια προσαρμοστικότητα των πολιτών στον εμβολιασμό. Από τη στιγμή που είναι συνταγματικό δικαίωμα η άρνηση του εμβολιασμού, νομίζω ότι αυτό άπτεται της κυβέρνησης στο τί απόφαση θα πάρει ως προς τους εμβολιασμούς».

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ποικίλα επίπεδα, και για το αντίκτυπο που επέφερε  η κατάσταση σε μια κλειστή κοινωνία όπως του Νέου Μαρμαρά ο ίδιος υπογραμμίζει: «Σε ένα χωριό είναι πολύ πιο δυνατός ο σύνδεσμος των ανθρώπων μεταξύ τους. Η οικογένεια, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας έχει αρκετά ισχυρότερους δεσμούς. Παρ’ όλ’ αυτά παρατηρήσαμε τους τελευταίους δυο μήνες και ύστερα από πέντε  θανάτους μέσα σε ένα μήνα στο χωριό μας από covid, να έχουμε μεγάλη εξάπλωση, ακόμη και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων. Οπότε όλο αυτό είχε επιφέρει φόβο, εσωστρέφεια, με τους ανθρώπους να έχουνε κλειστεί μέσα στα σπίτια τους. Ακόμη και στην εκκλησία η προσέλευση τους ήταν πλέον πολύ μειωμένη και ιδιαίτερα προσεκτική ως προς τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Αν και στην ενορία μας από την αρχή είχε επιλέγει η πιστή τήρηση των υγειονομικών κανόνων,  εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην τήρηση αυτών».

Σε συνέχεια των παραπάνω εξηγεί: «Σίγουρα και στην ψυχική τους υγεία και στην κοινωνική τους δραστηριότητα η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Ακόμη και εδώ στα χωριά έφτασε μια ανασφάλεια οικονομική, διότι κανείς δεν περίμενε ότι δυο χρόνια τώρα, και ίσως ένα ακόμη, να τυραννιστούμε από την πανδημία. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τον προϋπολογισμό του διαφορετικά, φοβούμενος στο τί του ξημερώνει. Σε αυτή την κατεύθυνση υπήρχαν σε όλα τα επίπεδα μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις των κατοίκων, ακόμη και μιας μικρής κωμοπόλεως όπως είναι ο Ν. Μαρμαράς».

Σχετικά με το αν έχει κοινωνικό έργο η ενορία του ο ίδιος αναφέρει: «Η ενορία έχει το ενοριακό της φιλόπτωχο, το οποίο δεν ξεκίνησε τώρα, λειτουργεί πάνω από 18-20 χρόνια. Σχεδόν από την αρχή που ήρθα στον Ν. Μαρμαρά δημιουργήσαμε το ενοριακό φιλόπτωχο το οποίο είναι αρκετά δραστήριο και άκρως σιωπηλό στο τί προσφέρει».

Τέλος και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν γίνει γνωστές οι εργασίες τόσο στον Ιερό Ναό Αγίου Στέφανου στον Παρθενώνα όσο και στην ενορία του Ν. Μαρμαρά Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου με πρωτοβουλία αλλά και προσπάθεια του πατέρα Ιάκωβου και μερικών χριστιανών ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και αναδεικνύουν ένα θεάρεστο έργο: «Στον Άγιο Στέφανο έγινε μια πρότυπη δουλειά ανακαίνισης του ναού και είμαστε πολύ ευλογημένοι και ιδιαίτερα περήφανοι για αυτά που συντελέστηκαν τόσο στον Παρθενώνα όσο και στον Ν. Μαρμαρά όπου έγιναν αντίστοιχα τα ίδια έργα. Συγκεκριμένα όλα τα μνημεία τα οποία είχαν φέρει από την παλαιά πατρίδα, αλλά και οτιδήποτε υπήρχε συντηρήθηκε και αναδείχθηκε η προτέρα τους δόξα και αποτελούν πλέον εκτός από την ομορφιά που μπορούν να επιδείξουν στους επισκέπτες και αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργικής ζωής της ενορίας».

#neos_marmaras #ekklisia #iereas #energeies #draseis #pandimia #sithonia #chalkidiki