Ανήμερα σήμερα των Αγίων Θεοδώρων, τους τιμούν ναοί και παρεκκλήσια,  συνήθως κοντά στη θάλασσα.

Στη Χαλκιδική γιορτάζουν τους Αγίους με ιδιαίτερο τρόπο, στον Όρμο Παναγιάς, στη Νικήτη, στη Συκιά σχεδόν σε όλο το νομό.

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι δύο, συγκεκριμένα πρόκειται για τον Άγιο Θεόδωρο Τήρων και τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη.

Όμως στον Όρμο Παναγιάς, το επίνειο του Αγίου Νικολάου, γίνεται το μεγαλύτερο γλέντι.

Από τα ξημερώματα άναβαν οι φωτιές, τα καζάνια άστραφταν και το φετινό «κονόμικο» σε λίγο θα γέμιζε τα πιάτα όλων αυτών που ήρθαν να τιμήσουν τους Αγίους.

Το όμορφο εκκλησάκι στον όρμο μοσχοβολούσε από λιβάνι και φρεσκοκομμένα λουλούδια που έφερναν οι γυναίκες του χωριού.

Θεία λειτουργία και ευλογία για τον τόπο αυτό, ιστορίες ψαρικής και ναυτοσύνης. Άνθρωποι πρόσχαροι και χουβαρντάδες, καλούν όποιον περνά από εκεί να πιει και να δοκιμάσει τη συνταγή αυτή, που κρατά από γενιά σε γενιά.

Άλογα στολισμένα, καλογυαλισμένες σέλες, φορτωμένες με προικιά και η εικόνα των Αγίων, όμορφη πομπή, γεμάτη χρώματα… ξεκίνησε και φτάνει, τώρα πια από τη διασταύρωση, όμως παλιά ξεκινούσε  από το χωριό, τον Άγιο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, θεματόφυλακας, στέκει για να θυμίζει, πώς γλεντούσαν πώς επικοινωνούσαν παλιά οι χωριανοί του. Τώρα προσθέτει και άλλες δραστηριότητες, όπως αθλητικούς αγώνες επίδειξη παραδοσιακών χορών.

Είχε σταματήσει να γίνεται  το πανηγύρι για πάνω από 400 χρόνια όσα ήταν οι Τούρκοι στη Χαλκιδική. Τώρα για δεύτερη φορά στην ιστορία του σταματά λόγω πανδημίας.

Αρχειακό υλικό από την εκπομπή «Πολιτιστικό Ημερολόγιο» με την Σουζάνα Καζάκα