Ο πολιτιστικός σύλλογος των Νέων Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση» χρόνια τώρα κυριαρχεί στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού με μοναδικό όπλο την αγάπη για την παράδοση.

Στα 42 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον δραστήριους και βασικούς πυλώνες παραγωγής πολιτισμού, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας κάθε χρόνο σε δράσεις και εκδηλώσεις με πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ενημερωτικό, τοπικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα.

Η ονομασία του συλλόγου «Προσφυγική Αναγέννηση» σχετίζεται με τις χαμένες πατρίδες, από εκεί που προήλθαν οι κάτοικοι των Ν. Ρόδων ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης με την ανταλλαγή που έγινε στην Καππαδοκία.

Όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Ισαακίδου πρόκειται για έναν σύλλογο με δυναμικό χαρακτήρα, ο οποίος συμμετέχει ενεργά σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα: «Ο σύλλογος μας είναι από τους πολύ ενεργούς συλλόγους, απλά τα τελευταία δυο χρόνια με τον κορονοϊο πάγωσαν όλα. Ευελπιστούμε φέτος η κατάσταση να είναι διαφορετική και να είμαστε ξανά ενεργοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια», λέει η κα. Ισαακίδου.

Ο σύλλογος έχει σήμερα 180 ενεργά μέλη από μικρά παιδιά μέχρι και άτομα μεγάλης ηλικίας, που διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Επίσης στον σύλλογο λειτουργεί το θεατρικό εργαστήρι των Ν. Ρόδων, το οποίο προσφέρεται για όλες της ηλικίες και λειτουργεί και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη γίνονται σεμινάρια υποκριτικής και πολιτιστικές-θεατρικές παραστάσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα κυρίως το καλοκαίρι στο θεατράκι των Ν. Ρόδων.

Μάλιστα η «Προσφυγική Αναγέννηση» συμμετέχει φανερά και σε πολλές εθελοντικές δράσεις με την αιμοδοσία να ξεχωρίζει: «Με κόπο και μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταφέρει να υπάρχει Τράπεζα Αίματος εδώ στο χωριό μας, κάνοντας αιμοληψίες δυο φορές τον χρόνο περίπου. Είμαστε πολύ περήφανοι για όλο αυτό και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου.

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου και ειδικά εν μέσω των θερινών μηνών η κα. Ισαακίδου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία. Φέτος, άλλωστε είναι και αυτή η θλιβερή επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε καταλαβαίνετε, ως προσφυγικό χωριό και εμείς θα κάνουμε κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα. Για παράδειγμα σκεφτόμαστε να οργανώσουμε προς το τέλος του καλοκαιριού  μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια, ή ακόμη μια ημερίδα βασισμένη σε αυτό το ιστορικό γεγονός».

«Ένας σύλλογος είναι θεματοφύλακας πολιτισμού κάθε περιοχής, οπότε θεωρώ πως είναι απαραίτητη η στήριξη όλων για το καλό του τόπου, αλλά και τη διαφύλαξη της κληρονομιάς μας κατά κύριο λόγο», καταλήγει η ίδια.

#politistikos #sullogos #nea_roda #prosfugiki anagenissi #klironomia  #politismos #aristotelis #chalkidiki