Απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας τέθηκε σε ισχύ από σήμερα με διάρκεια τριών μηνών.

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη και τη σημασία της για τον τουρισμό στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε στο Xalkidikipolitiki ότι η Ελλάδα καταρχάς ως μέλος της Ε.Ε. εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Από κει και πέρα, όπως είπε, οι δύο επόμενοι μήνες ούτως ή άλλως δεν είναι περίοδος έλευσης Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. «Το ερώτημα που προκύπτει άλλωστε δεν αφορά τους Ρώσους τουρίστες λόγω Ουκρανικού. Αφορά τους Ευρωπαίους τουρίστες λόγω οικονομικής κρίσης. Πρέπει να σκεφτούμε τώρα, αν θα ταξιδέψει ο Γερμανός που η χώρα του ανακοινώνει σκέψεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών, αν θα ταξιδέψουν γενικά οι πολίτες των Ευρωπαϊκών κρατών με την ακρίβεια να φτάνει στα ύψη. Η Τουρκία όπως και προηγούμενες χρονιές θα απορροφήσει τους όποιους Ρώσους τουρίστες», σημείωσε ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας ότι όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά.

Η notam προβλέπει αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.