Στη Μόσχα θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη οι τουριστικοί μας πράκτορες, τα ξενοδοχεία και οι εκπρόσωποι φορέων της Χαλκιδικής, που υπό άλλες συνθήκες θα συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2022 στη Ρωσική πρωτεύουσα από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου. Ο ΕΟΤ από το καλοκαίρι είχε ανακοινώσει ευρύ πρόγραμμα συμμετοχής σε 38 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ανάμεσα τους και της Ρωσίας, η συμμετοχή στην οποία όπως ανακοινώθηκε ήδη, ακυρώθηκε. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος επιβεβαιώνει ότι στη Μόσχα δεν θα παρευρεθεί ούτε ιδιώτης ξενοδόχος ούτε άλλος τουριστικός παράγοντας.

Οι τουριστικές σχέσεις της Χαλκιδικής με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια

Οι Ρώσοι τουρίστες ήταν από τους καλύτερους πελάτες της Χαλκιδικής διαχρονικά. Τα τελευταία χρόνια Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής τακτικά συμμετείχε στην τουριστική έκθεση Moscow International Travel & Tourism Exhibition (ΜΙΤΤ), μία από τις 5 μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο. Το 2018  η Χαλκιδική φιλοξένησε περίπου 87 χιλιάδες ρώσους τουρίστες. Στην προ κορωνοϊού χρονιά, το 2019, κατά τη συμμετοχή του νομού στην ΜΙΤΤ, οι Ρώσοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις εξωτικές παραλίες της Χαλκιδικής και τη γαστρονομία όσο και για το Άγιο Όρος, επιβεβαιώνοντας τότε ότι η Ορθοδοξία αποτελεί βασικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο λαών.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, την ίδια περίοδο που διεξαγόταν η Έκθεση στη Μόσχα, η πρωτοβουλία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού έφερνε στον δήμο Αριστοτέλη την εναλλακτική επίσκεψη εξοικείωσης (Fam. Trip), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και διευθυντές πώλησης πολύ σημαντικών ρωσικών τουριστικών γραφείων και οργανισμών της Ρωσίας.

Ένα χρόνο πιο πίσω είχαμε εορτασμό του έτους «2016: Η Ελλάδα στη Ρωσία». Στη διάρκεια της έκθεσης της Μόσχας, και με Υπουργό Τουρισμού την Έλενα Κουντουρά τότε, οι Τουριστικοί Πράκτορες της Ρωσίας επιβεβαίωναν την πρόθεσή τους:

Να ενισχύσουν τα προγράμματα διακοπών για τη χώρα μας με νέους -πλέον των παραδοσιακών- προορισμούς.

Να εξυπηρετήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για την Ελλάδα.

Να διευρύνουν τις ρωσικές πόλεις που συνδέονται με ελληνικούς προορισμούς, μέσω απευθείας αεροπορικών δρομολογίων.

Ωστόσο, και παρά τις δημόσιες σχέσεις μεταξύ ομολόγων στον τουριστικό τομέα, η Ρωσία από την άνοιξη του 2021 δεν φαινόταν πρόθυμοι να ενισχύσει τουριστικά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, ίσως γιατί πάγωναν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως γιατί ίσχυε αυτό που υποστήριζαν κυβερνητικά της στελέχη, ότι δηλαδή επιθυμούν να ενισχύσουν τον εγχώριο τουρισμό. Στη Χαλκιδική, όταν έφυγε από τη ζωή ο Μπόρις Μουζενίδης, «ευεργέτης» του κλάδου που έφερνε τη μερίδα του λέοντος από την Ρωσική αγορά στο νομό, μούδιασαν οι πάντες. Διαφάνηκε, την επομένη κιόλας του θανάτου του, ότι το κενό δεν θα καλυφθεί εύκολα ούτε από τις καλύτερες συνεργασίες. Κι όντως, παρά τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες της TUI Ρωσίας, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, τα στοιχεία διαφοροποιούνταν σημαντικά από άλλες χρονιές.

Το 2022 αποδεικνύεται μεγαλύτερος γρίφος και από το 2020 (χρονιά έναρξης της πανδημίας), αφού οι παράγοντες του τουρισμού δεν αποτολμούν καμία πρόβλεψη αναφορικά με τη σεζόν, πολύ δε περισσότερο την αγορά της Ρωσίας.