Από το 2014 στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής λειτουργεί το θεατρικό εργαστήρι στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Αρχικά, με τμήματα ενηλίκων και παιδιών κι έπειτα για όλες τις ηλικίες.

Από τότε μέχρι σήμερα ανεβαίνει κάθε χρόνο και μια παράσταση, ενώ στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές διοργανώνεται κάτι επιπλέον κυρίως για παιδιά. Η Άννα Καραμανίδου που είναι η εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας μίλησε στο Xalkidikipolitiki και στη Σουζάνα Καζάκα. Η ίδια αναφέρθηκε στη διαδικασία εκμάθησης στο εργαστήρι, αλλά και στους λόγους που οδήγησαν τη μικρή κοινότητα των Ν. Ρόδων στην απόφαση να ασχοληθούν με το θέατρο. «Κάποιος που έρχεται στο εργαστήρι, το θέλει πραγματικά», τόνισε.

Το θεατρικό εργαστήρι είναι ανοιχτό για κάθε ενδιαφερόμενο από τη γύρω περιοχή. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Ρόδων στηρίζουν κάθε θεατρικό δρώμενο και τις ανάγκες του εργαστηρίου, ενώ όλοι οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία την ετήσια παράσταση.

Η περσινή δουλειά που έκαναν στο θεατρικό εργαστήρι, όπως εξηγεί η κα. Καραμανίδου, ήταν σχεδόν βιωματικού χαρακτήρα. Κάθε μέλος παρουσίασε ένα προσωπικό αντικείμενο, και στη συνέχεια την ιστορία που αυτό έκρυβε. Στη συνέχεια, όλες οι ιστορίες τυπώθηκαν σε ένα σύντομο ανάγνωσμα. Το φετινό θέμα του θεατρικού εντάσσεται στους εορτασμού του δήμου Αριστοτέλη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Ελένη Ξυγαλατά, από την Ιερισσό, μπήκε στο θεατρικό εργαστήρι κατά τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας τους. Τα τρίδυμα παιδιά της είχαν πλέον μεγαλώσει και όταν βρέθηκαν στον παιδικό σταθμό, εκείνη αναπροσδιόρισε τα θέλω της και προσάρμοσε τον λίγο ελεύθερο χρόνο της σε αυτά. Έτσι περνούσε τα πρωινά της στο εργαστήρι. Τώρα τα παιδιά της είναι περήφανα και βλέπουν τη μαμά τους σαν μια διάσημη ηθοποιό.

Η Νίνα Μιχαηλίδου χαίρεται που βλέπει τον γιο της τον Ραφαήλ να συμμετέχει στην ομάδα. Ο Ραφαήλ, που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, καταφέρνει να  ζει κάθε στιγμή της ομάδας με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά για τον ίδιο και τα μέλη της ομάδας που τον αγαπούν και τον στηρίζουν.

Στόχος της ομάδας είναι να βγουν από τα στενά όρια των Ν. Ρόδων και να ανεβάσουν παραστάσεις σε τρίτες σκηνές στη Χαλκιδική. «Σκοπός μας είναι να εξελισσόμαστε σε αυτά που δουλεύουμε κι ο καθένας να ανακαλύπτει κάτι πιο βαθιά, για τον εαυτό του και για τη δουλειά που κάνουμε», τονίζει η κα. Καραμανίδου.