Μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο επανέφερε το φάσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς μαίνεται ο πόλεμος με την Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χτυπήσει έναν εχθρό που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.

Στην αρχή του πολέμου, κατά το διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωνε την στρατιωτική επιχείρηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει τη Δύση για μεγάλες συνέπειες σε περίπτωση αντίδρασης με στρατιωτικά μέσα.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι απειλές μπορεί να είναι απλώς μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από την αποτυχία των δυνάμεων του Πούτιν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, και να κάνουν προόδους σε άλλες περιοχές-κλειδιά της χώρας.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Markian Lubkivskyi, υποστήριξε το Σάββατο ότι η Ρωσία θα χάσει σύντομα τον έλεγχο της νότιας πόλης Χερσώνα, του πρώτου μεγάλου κέντρου που έπεσε στα χέρια του Κρεμλίνου από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές – το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Σε συνέντευξή του το Σάββατο, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας δεν απαιτεί από ένα εχθρικό κράτος να χρησιμοποιήσει πρώτα αυτά τα όπλα.

Εξηγώντας τα λεγόμενά του, ο Μεντβέντεφ διαμήνυσε πως «έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Το έγγραφο αυτό αναφέρει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικοί από αυτούς, επιτρέψτε μου να σας τους υπενθυμίσω:

  • «Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπηθεί από πυρηνικό πύραυλο.
  • Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
  • Η τρίτη περίπτωση είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές μας δυνάμεις.
  • Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται μια επιθετική πράξη κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσουμε σε κανέναν λόγο να αμφιβάλει έστω και στο ελάχιστο ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια άξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της».

«Όλο και πιο αληθινή η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από Ρωσία»

Τα σχόλια αυτά έρχονται ενώ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή».

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.

«Οταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα. Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας»-μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.