Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Ηλεκτροσόκ έχει προκαλέσει το ενεργειακό, αλλά και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα απειλώντας την ανάπτυξη, τα νοικοκυριά, αλλά και πολλές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να γονατίσουν.

Οι τιμές των καυσίμων παραμένουν στα ύψη με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση και οι πρατηριούχοι να βλέπουν την κίνηση στις επιχειρήσεις τους να μειώνεται κατακόρυφα.

Το κοκτέιλ ακρίβειας μάλιστα οδηγεί τους καταναλωτές σε απελπιστική κατάσταση. Στο γέμισμα του ρεζερβουάρ σταματούν στο δεκάευρω, μόνο για τις αναγκαίες τους μετακινήσεις.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών φαντάζουν δυσοίωνες, μιας και η εκρηκτική άνοδος υπό την πίεση του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να κλιμακωθεί.

Ο Δημήτρης Μελίσσης, πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών στη Συκιά, ο οποίος διατηρεί και πρατήριο καυσίμων, αλλά και σούπερ μάρκετ στο χωριό κάνει λόγο για έναν εφιάλτη ενεργειακής κρίσης που πλέον δεν έχει τέλος.

«Ο κίνδυνος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή με τις αυξήσεις των τιμών και της ενέργειας είναι προφανής, με αρνητικές συνέπειες ήδη  στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και φυσικά στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας», λέει ο κ. Μελίσσης στο XalkidikiPolitiki.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμών είπε πως «η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στη χώρα είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται ήδη από την περασμένη άνοιξη», όμως -όπως εξηγεί- αυτό δεν θυμίζει σε τίποτα το παρόν: «Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Σε συνδυασμό και με τον πόλεμο στην Ουκρανία,  τα καύσιμα και η ενέργεια ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα, συμπαρασύροντας μαζί τους διάφορα προϊόντα».

«Η έλλειψη στα σιτηρά έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Εδώ και μέρες στο χωριό παρατηρούμε μεγάλες ελλείψεις στον τομέα των τροφίμων και γενικά κάνουμε μεγάλο αγώνα, -γιατί έχει μπει σε πλαφόν το ηλιέλαιο και το αλεύρι-, ώστε να διατηρήσουμε κάποια αποθέματα για τη λειτουργία του σούπερ μάρκετ, αλλά και για την εξυπηρέτηση του κόσμου», δηλώνει ο κ. Μελίσσης.

Ο ίδιος ομολογεί πως η κατανάλωση καυσίμων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό αφού οι καταναλωτές «στενάζουν» από το ράλι των τιμών: «Επειδή εμείς παίρνουμε αναφορές μέσα από το σύστημα για τις πωλήσεις όλων των χρόνων, πριν από δυο εβδομάδες έκανα μια έρευνα ώστε να διαπιστώσω τη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια. Είδα, λοιπόν παρόλο που ο τζίρος φαίνεται να είναι ο ίδιος, η κατανάλωση είναι εμφανώς μικρότερη. Ο τζίρος, ωστόσο φαίνεται μεγαλύτερος, επειδή το καύσιμο είναι πιο ακριβό», υπογραμμίζει ο ίδιος ο οποίος συνεχίζει αναφέροντας πως «όλο αυτό δεν είναι καλό σημάδι για μια αγορά, δεν είναι υγειές».

Για το εάν το θέμα το καυσίμων κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά ο ίδιος απαντά: «Το θέμα των καυσίμων θα μπορούσε να λυθεί ή να είχε αντιμετωπιστεί με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο και πιο γρήγορα, γιατί τώρα πλέον η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη. Οι αυξήσεις είναι τρομακτικές, ασύλληπτες. Κάθε δευτερόλεπτο που μιλάμε αυξάνεται κι άλλο η τιμή των καυσίμων και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει. Θεωρώ ότι η πολιτεία θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιες άλλες πολιτικές άλλων χωρών όπως για παράδειγμα της Κύπρου που έχουν μειωμένο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ και να ληφθούν υπ’ όψιν τα αποθέματα των πρατηρίων για να τους επιστραφούν τα χρήματα, όπως έγινε στην Κύπρο».

Μάλιστα ο ίδιος προς πληροφόρηση του κόσμου βάσει στοιχείων από τη γενική γραμματεία εμπορίου σημείωσε: «Σχετικά με το ποσοστό των κερδών και την κατανομή τους στο καύσιμο, στις 11 Μαρτίου η ενδεικτική τιμή της αμόλυβδης στην Αθήνα ήταν 2,089 €. Όποτε βλέπουμε ότι ο πρατηριούχος, ο μεταφορέας, αλλά κι η εταιρεία εμπορίας έχει μόλις το 3,3 %. Αυτόματα οι φόροι και οι δασμοί αναλογούν το 53-54 % με την πραγματική τιμή του διυλιστηρίου στο 42,9 %. Η διαφορά που προκύπτει σύμφωνα με τα νούμερα είναι αρκετά μεγάλη».

Οι πρατηριούχοι, αυτό που ζητάνε πλέον μέσα και από την ΟΒΕ όπως λέει ο κ. Μελίσσης είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να έχουν τη φοροδοτική ικανότητα που απαιτείται: «Αυτή τη στιγμή από όλο αυτό χάνει και το κράτος χρήματα, καθώς έχουμε ολοένα και πιο χαμηλή κατανάλωση με τις μετακινήσεις να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες», τονίζει εμφατικά ο ίδιος.

Όσον αφορά την επιβολή του πλαφόν και στα καύσιμα ο κ. Μελίσσης υπογραμμίζει: «Η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα είναι λάθος με μεγάλα γράμματα. Σε μια πατημένη οικονομία, στο χώρο των πρατηρίων όπως είμαστε εμείς το πλαφόν είναι λάθος γιατί αυτήν τη στιγμή δουλεύει ο ανταγωνισμός ο οποίος τραβάει και τους υγιείς πρατηριούχους προς τα κάτω. Ούτως ή άλλως αυτήν τη στιγμή το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό. Και επιπλέον και ο καταναλωτής ΔΕΝ θα ωφεληθεί από την επιβολή του πλαφόν. Σε απομακρυσμένες περιοχές δεν το συζητώ καν. Θα δούμε πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν».

Για τη θερινή περίοδο που πλησιάζει και ιδιαίτερα για τη Χαλκιδική που περιμένει με αγωνία τη σεζόν ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Συκιάς δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του: «Μέχρι πρόσφατα ήμουν αρκετά αισιόδοξος, αλλά τον τελευταίο καιρό δυστυχώς η αισιοδοξία μου αρχίζει να χάνεται. Περισσότερο φοβάμαι για τις αυξήσεις, παρά για την εκδοχή του πολέμου που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υπό διαφορετικές συνθήκες με χαμηλότερες τιμές και λιγότερη ακρίβεια ομολογουμένως θα ήταν ένα πολύ καλό καλοκαίρι αυτό του 2022. Όμως, με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν κατά την άποψη μου αυτό απορρίπτεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε «πως ο ρωσικός και ουκρανικός  τουρισμός δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σημαντικός για τον νομό σε σχέση με άλλες εθνικότητες που στήριζαν χρόνια τη Χαλκιδική».

Όπως, ο ίδιος λέει οι επαγγελματίες στη Συκιά βρίσκονται σε σύγχυση και αγωνιούν για την επόμενη ημέρα: «Τα μηνύματα που λαμβάνω δεν είναι θετικά, υπάρχει «μούδιασμα» στην αγορά με τους επαγγελματίες να νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον. Και άλλες φορές τα καλοκαίρια δεν ήταν τόσο ικανοποιητικά στον βαθμό που περιμέναμε, αλλά φέτος -στεναχωριέμαι που το λέω- θα είναι ίσως η χειρότερη σεζόν από κάθε προηγούμενη».

«Κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ  είναι και μια έκπληξη, όχι ευχάριστη φυσικά. Οι επιχειρήσεις για ακόμη μια φορά δοκιμάζονται, με τα έξοδα τους να είναι πλέον αβάσταχτα. Όσο συνεχίζει αυτή η στοχοποίηση και όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε κλείσιμο των επιχειρήσεων μας», καταλήγει φανερά απογοητευμένος ο κ. Μελίσσης. 

#sykia #epaggelmaties #pratirio #kausima #times #anodos #akribeia #sithonia #chalkidiki