Το Bloomberg έγραψε το 2012 ότι «η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη Φινλανδία ως την νούμερο ένα χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Αντικείμενο πόθου, σύμβολο πλούτου και ευμάρειας, και συχνά πεδίο αντιπαράθεσης. Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο σπάνια στοιχεία στη Γη και θεωρείται ως το πολυτιμότερο από τα πολύτιμα μέταλλα. Σε αντίθεση με άλλα μέταλλα, είναι μαλακό, όλκιμο, ανθεκτικό στη διάβρωση, σχεδόν άφθαρτο και μη τοξικό. Το χημικό του σύμβολο είναι το Au, που προέρχεται από τη λατινική λέξη “Aurum”, που σημαίνει “λαμπερή αυγή”. Ανήκει στην ομάδα της τρισδιάστατης κύριας σειράς μεταβατικών στοιχείων, του περιοδικού πίνακα. Ο καθαρός χρυσός έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα και μια φωτεινότητα που θεωρούνται και τα δύο ελκυστικά, παραδοσιακά. Ο χρυσός και ο χαλκός είναι τα μόνα «έγχρωμα μέταλλα».

Ο χρυσός μπορεί να βρεθεί σπάνια στην ελεύθερη μορφή του εγγενούς χρυσού (Au) στη φύση. Μπορεί επίσης να βρεθεί συνδεδεμένος σε μια μήτρα ορυκτών με τη μορφή στερεού διαλύματος. Μια άλλη μορφή χρυσού είναι ο υπομικροσκοπικός μοριακός χρυσός που έχει μέγεθος 100-5000 Å.

Έχει υπολογιστεί ότι, από την αρχή της γνωστής ανθρώπινης ιστορίας έως το έτος 2009 , έχουν εξορυχθεί συνολικά 165.000 τόνοι χρυσού. Η παγκόσμια κατανάλωση χρυσού που εξορύσσεται μπορεί να χωριστεί ως εξής: περίπου το 50% χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων, το 40% χρησιμοποιείται ως αποθεματικά επενδύσεων και το 10% χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Δεν είναι μόνο τα νομίσματα και τα κοσμήματα όπου χρησιμοποιείται ο χρυσός. Η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές πρακτικές εφαρμογές, όπως η οδοντιατρική, η ηλεκτρονική και άλλοι τομείς.

Τα πλεονεκτήματά του είναι η υψηλή ολκιμότητα του, η αντοχή του στις επιδράσεις των περισσότερων χημικών ουσιών, καθώς και η υψηλή ηλεκτρική του αγωγιμότητα. Οι εφαρμογές του χρυσού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων, χρωματιστού γυαλιού, χρυσών ή επιχρυσωμένων σετ δείπνου και, τελευταία, την κατασκευή CD-ROM και φωτοβολταϊκών κυψελών.

Ο ελληνικός χρυσός

Αξιοσημείωτες συγκεντρώσεις χρυσού έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή του Στρατωνίου στη Χαλκιδική, στις Σάππες και στο Πέραμα στη Δυτική Θράκη, στο Κιλκίς και στη Μήλο. Μικρότερες συγκεντρώσεις εντοπίζονται στο Παγγαίο, το Άγκιστρο Σερρών, τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο.

Το Bloomberg έγραψε το 2012 ότι «η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη Φινλανδία ως την νούμερο ένα χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Αυτό συνέβη γιατί τότε φαινόταν ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές άρχισαν να «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που παρέμεναν «παγωμένες» για περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω γραφειοκρατίας και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων.

Η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βωξίτη στην Ευρώπη και η νούμερο ένα χώρα προμήθειας περλίτη στον κόσμο το 2010, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ο χρυσός είναι, προς το παρόν, το μόνο μέταλλο που εντάχθηκε στα προγράμματα fast track το 2012, και αν όλα πήγαιναν καλά, τα τέσσερα ορυχεία της Eldorado Gold Corp και της Glory Resources Ltd θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη έως το 2016. Η εξόρυξη χρυσού άρχισε να «επιταχύνεται» από την ημέρα που η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα fast-track σχετικά με την έγκριση έργων. Η καναδική και η αυστραλιανή εταιρεία είχαν δηλώσει τότε, ότι τα έργα τους θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου 425.000 ουγγιές χρυσού έως το 2016, με καθαρή αξία πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια, στις 16.000 ουγγιές που παρήγαγε η Ελλάδα το 2011.

Άλλωστε, σήμερα εν έτει 2022 εν αναμονή εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται όχι μόνο η τοπική κοινωνία στη ΒΑ Χαλκιδική, αλλά ολόκληρος ο νομός και η χώρα.