Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε νέο τελεσίγραφο στη Δύση υπογραμμίζοντας ότι από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, οι χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, διαφορετικά οι συμβάσεις τους δεν θα τηρούνται. Σε τηλεοπτική δήλωση, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η μετάβαση σε ρούβλια αποσκοπεί στην «ενίσχυση της κυριαρχίας μας».

Οι ξένοι αγοραστές πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες, πρόσθεσε, και τα συμβόλαια θα τηρούνται.«Εάν δεν γίνουν έτσι οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία, δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος.

Μάλιστα έκανε λόγο έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, με στόχο την υπονόμευση της ανάπτυξης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από την παγκόσμια αστάθεια και αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για αμερικανικό LNG, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό θα σημάνει απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Τέλος, σημείωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω πιέσεις.

Οι νέοι περιορισμοί προβληματίζουν ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Πολωνία, ως μεγάλους αγοραστές ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Ήδη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να μας εκβιάσει με τις πληρωμές του φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι το Βερολίνο είναι «προετοιμασμένο για οτιδήποτε μπορεί να αποφασίσει ο Πούτιν».

Πηγή: ethnos.gr