OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο έλεος των ανατιμήσεων βρίσκεται το πασχαλινό τραπέζι με τις τιμές του οβελία να καταγράφουν υψηλές πτήσεις, πιέζοντας ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η τανάλια της ακρίβειας (εκτίναξη ενεργειακού κόστους και πρώτων υλών) σφίγγει επικίνδυνα για κρεοπώλες και κτηνοτρόφους με τους τελευταίους να εκπέμπουν δραματικό SOS, ζητώντας επιτακτικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε στο ΕΕΘ, οι φορείς της αγοράς διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατηθούν οι τιμές που θα πληρώσει ο καταναλωτής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Το πού θα κάτσει το κόστος που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα κριθεί τις επόμενες μέρες -αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμή σε αρνί και κατσίκι, (φρέσκο και ελληνικό), περίπου 13-14 ευρώ το κιλό (ίσως και παραπάνω) με τα παζάρια τις επόμενες μέρες να παίρνουν φωτιά. Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι για την ώρα αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, να προσδιορίσουν με ακρίβεια εύρος τιμών.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν πεθάνει ο κτηνοτρόφος πεθαίνει και ο κρεοπώλης, γι’ αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης.

«Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να μπει ανώτατη τιμή σε όλη την αλυσίδα της αγοράς για να μην υπάρξει κερδοσκοπία, χωρίς να πάρουμε απάντηση. Η τιμή που θα πληρώσει ο καταναλωτής θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες, αν γεμίσει η αγορά ρουμάνικα αρνιά η προσφορά θα αυξηθεί και αλλάζουν όλα τα δεδομένα, εκεί θα κριθούν όλα. Στον τζίρο τώρα είμαστε περίπου 30-40% κάτω σε όλα τα κρέατα σε σχέση με το 2021», σημείωσε.

«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν, ο πόλεμος το επιτάχυνε όλο αυτό, η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα δυστυχώς», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των Κτηνοτρόφων, Δημήτριος Μόσχος. «Εμείς βάσει κυβερνητικής απόφασης θα πάρουμε 70 λεπτά ανά προβατίνα, δεν μπορεί αυτό να σταθεί. Σήμερα πρέπει να πουλήσουμε στο κόστος (9 ευρώ το αρνί) χωρίς να βάλουμε μέσα άλλα έξοδα (ενέργεια, εργασία κτλ), αν δεν ενσωματώσουμε τις ανατιμήσεις. Η πραγματική τιμή στο κρεοπωλείο θα μπορούσε να φτάσει και τα 18 ευρώ, αν βάλουμε στα 9 ευρώ και τον ΦΠΑ και το κέρδος του κρεοπώλη, το πού θα κάτσει η αγορά θα το δούμε, θα γίνουν προσπάθειες να συγκρατηθεί το κόστος από την πλευρά μας», τόνισε.

«Αν έρθουν αρνιά από Ρουμανία με χαμηλό κόστος και ελληνοποιηθούν χωρίς προφανώς κανένα έλεγχο, θα υποστούμε τις συνέπειες. Αν η κυβέρνηση δεν στηρίξει την κτηνοτροφία θα κλείσουν μονάδες. Δεν αντέχεται το κόστος παραγωγής, οι κτηνοτρόφοι στηρίζουν την ύπαιθρο, όσα δάση βοσκούνται δεν καίγονται», συμπλήρωσε.

«Το δικό μας αρνί πωλείται στην Ισπανία 22 ευρώ το κιλό αυτή τη στιγμή», τόνισε.«Είναι ώρα μηδέν για τους κτηνοτρόφους, αν δεν ληφθούν μέτρα δε θα υπάρχουμε του χρόνου τέτοια μέρα, τα κόστη είναι δυσβάστακτα», ανέφερε ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης. «Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υποστήριξε. «Πλέον ελάχιστοι νέοι άνθρωποι θα ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία», κατέληξε.

«Η τιμή στα κρεοπωλεία φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα καθώς μιλάμε για διαφορετική ποιότητα, πουλάμε ποιοτικό κρέας, δεν επιδιώκουμε την αισχροκέρδεια. Σε καμία περίπτωση η τιμή δεν θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2021 που κυμαινόταν μεταξύ 11,5 – 13,5 ευρώ. Στο κομμάτι της παραγωγής, πέρα από τα κόστη που αυξάνονται, δεν υπάρχουν χέρια να βοηθήσουν ενώ υπάρχει και το ζήτημα των εισαγωγών. Όσοι έχουν χαμηλές τιμές δεν πουλάνε το ίδιο με όσους έχουν υψηλές», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση μειώνονται οι σφαγές, η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, ο κρεοπώλης έχει ένα ελάχιστο κέρδος, αν θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καταναλωτές πρέπει να έχουμε ελάχιστο κέρδος, αν έχουμε κέρδος δεν θα είναι ευχαριστημένος ο καταναλωτής. Πρέπει όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας», σημείωσε.

makthes.gr