Αντιπυρική προστασία, ελλιπή κονδύλια, εγκληματική αμέλεια ασυνείδητων. Το άρθρο της συντάκτριας Σουζάνας Καζάκα στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής κάνει λόγο για όλα τα παραπάνω και αναλυτικά όσα προβλέπει ο φετινός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας.

Ειδικότερα:

“Σε συναγερμό έχει τεθεί η Χαλκιδική μετά τα τρία συμβάντα πυρκαγιάς που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες σε Κασσάνδρα και Σιθωνία. Η τελευταία φωτιά στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας κρίθηκε ιδιαίτερα απειλητική για την περιοχή, όπου για περισσότερο από 24 ώρες έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι. Χρειάστηκε η επέμβαση από αέρος για να περιοριστεί η φωτιά και να μην επεκταθεί σε κατοικημένους οικισμούς.

Στη Μεταμόρφωση Σιθωνίας σε επαρχιακό δρόμο, αλλά και στο Πόρτο Κουφό οι φωτιές ήταν μικρότερες σε ένταση και κατασβήστηκαν άμεσα. Ειδικότερα στο Πόρτο Κουφό Σιθωνίας οι εθελοντές από την ομάδα Δραγουντέλι επενέβησαν από το πρώτο λεπτό που εντόπισαν το καπνό.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την απαγόρευση καύσης κλαδιών και υπολειμμάτων, ωστόσο παρατηρείται αμέλεια πολιτών που προκαλούν τελικά και τα συμβάντα πυρκαγιάς. Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, καυτηριάζει την ασυνειδησία ορισμένων με χαρακτηριστικό του σχόλιο στα μέσα δικτύωσης, όπου ζητά από όλους να είναι συνεπείς στις συμβουλές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να είναι και ασφαλείς. Θυμίζουμε ότι πέρσι τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί συνολικά μέσα στον μήνα, 13 συμβάντα αγροτοδασικών πυρκαγιών.

 

«Ασπιρίνη» οι πιστώσεις ΚΑΠ στους δήμους

Ο νομός Χαλκιδικής έχει κηρυχθεί ως επικίνδυνη δασική περιοχή με υψηλές προδιαγραφές ευφλεκτικότητας της παρατηρούμενης βλάστησης. Το γεγονός αυτό, συν το ότι απαιτούνται νέοι χώροι αναψυχής μέσα στα δάση για τις νέες μορφές τουρισμού, αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν επιτακτική την ανανέωση του σχεδίου αντιπυρικής προστασίας κάθε χρόνο.

Οι πιστώσεις που έρχονται μέσα από τους ΚΑΠ για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, φέτος συνολικά για τους δήμους της χώρας ανέρχονται στα 16.910.000,00 €.

Στη Χαλκιδική τη μερίδα του λέοντος παίρνει ο δήμος Πολυγύρου, με το ποσό των 90.600 ευρώ. Αμέσως μετά ακολουθεί ο δήμος Αριστοτέλη με 84.000 ευρώ και έπεται η Σιθωνία με 68.900 ευρώ. Για τον δήμο Ν. Προποντίδας οι ΚΑΠ είναι 55.800 ενώ για τον δήμο Κασσάνδρα 49.000 ευρώ.

Για την κατανομή των συγκεκριμένων ποσών προς κάθε δήμο ελήφθη υπόψη σχετική πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία καταρτίστηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, τις περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ. Ωστόσο, με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πρόκειται για μικρά ποσά σε σύγκριση με τις αυξημένες ανάγκες. Για παράδειγμα ο δήμος Πολυγύρου έχει να συντηρήσει το δάσος του Χολομώντα με δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων, ενώ στη βόρεια Χαλκιδική συνολικά έχουμε ένα ποσοστό δασοκάλυψης που αγγίζει το 90 τοις εκατό. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Σιθωνία με το όρος Δραγουντέλι, αλλά και η Κασσάνδρα όπου η κορυφογραμμή Κασσανδρινό-Αγία Παρασκευή παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον δασικό της πλούτο.

Τα χρήματα που θα πάρουν οι δήμοι θα κατευθυνθούν κυρίως στη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και την προμήθεια εξοπλισμού. Για παράδειγμα στον δήμο Αριστοτέλη, ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος τονίζει: «Πρωταρχικό μέλημα είναι η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι συντήρηση του οδικού δικτύου στα δάση μας. Πολλά χρήματα όμως κατευθύνονται και στην αγορά μηχανημάτων, ή στην κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση των δικών μας. Επίσης, προκύπτουν δαπάνες για τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων που μένουν ασυντήρητα και γίνονται επικίνδυνα. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε προς αποφυγή κάθε κινδύνου».

«Είναι αστεία ποσά αυτά αν σκεφτεί κανείς ότι τα καύσιμα έχουν διπλασιαστεί και απαιτούνται υπέρογκα ποσά για να κινήσουμε οχήματα σε περίπτωση ανάγκης. Από την άλλη πλευρά προφανώς αυξάνονται και οι πιστώσεις για εργολαβίες καθώς κανένας ιδιώτης δεν θα έρθει να βάλει τα μηχανήματά του με τα ίδια ποσά όπως πέρσι», σχολίασε ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη για τις Περιφέρειες που δεν έχουν καν τακτικά έσοδα για παρόμοιες ανάγκες. Από ιδίους πόρους κάνουμε όλες τις παρεμβάσεις πρόληψης, και φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά λόγω κρίσης», σημείωσε με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.

Προειδοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά η αμέλεια καλά κρατεί

Η καύση κλαδιών και υπολειμμάτων απαγορεύεται ρητά αυτό το διάστημα όπως ανακοινώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ωστόσο οι ασυνείδητοι πολίτες θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρες εκτάσεις όταν ανάβουν φωτιά στα οικόπεδά τους θεωρώντας ότι δεν διατρέχει κανείς κίνδυνο, ή πετώντας ένα τσιγάρο έξω από το ΙΧ, με την πεποίθηση πως θα σβήσει στην άσφαλτο. Στη Χαλκιδική τα τελευταία συμβάντα ήταν αμέλεια πολιτών που στην περίπτωση της Κασσάνδρας «σήκωσαν» άρον-άρον τα Canadair για τη μάχη με τις φλόγες.

Στα δε όρια των δήμων Σιθωνίας Πολυγύρου στη δασική έκταση κάτω από το Μεταγγίτσι κάθε φωτιά βάζει σε συναγερμό τις αρχές καθώς το δάσος ήδη έχει κατακαεί προ 15ετίας περίπου.

Την ίδια στιγμή δίνεται προθεσμία σε οικοπεδούχους να προχωρήσουν σε καθαρισμό των χώρων τους ως τις 30 Απριλίου, κάτι που ισχύει και για τους ακάλυπτους χώρους, με σοβαρές κυρώσεις όταν δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα.

Φέτος οι συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής έχουν προγραμματιστεί στις 18 και 27 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια τον Μάιο που θα επικυρώσει και τον τελικό σχεδιασμό.

«Φέτος λόγω της περσινής κατάστασης με τις πολλές πυρκαγιές, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε να συνεδριάσουν 3 φορές τα συντονιστικά όργανα τόσο των δήμων όσο και των Περιφερειακών Ενοτήτων.  Για τη Χαλκιδική ειδικά προβλέπεται μια άσκηση επί χάρτου στις 11 Μαΐου στην Κασσάνδρα με απομάκρυνση πληθυσμού. Στις 12 Μαΐου στη Φούρκα θα λάβει χώρα μια δεύτερη άσκηση, στο πεδίο, με δασική πυρκαγιά. Υπάρχει στο νομό ετοιμότητα 85 τοις εκατό και βρισκόμαστε γενικά σε καλό επίπεδο», δήλωσε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης.