Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στον αγροτικό τομέα αναγνωρίζει η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, που κάνει λόγο για μια τρίτη κρίση στον κλάδο, μετά τον κορωνοϊό και τα προβλήματα ακαρπίας.

«Παρατηρώ ευαισθησία στα αρμόδια κλιμάκια της κυβέρνησης, κι έχουν παρθεί κάποια μέτρα, έστω λίγα, αλλά ουσιαστικά. Εκτιμώ ότι η λήψη μέτρων πρέπει να γίνει εντατικότερη και να ακουμπάει πραγματικά στην τσέπη των παραγωγών», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα. Ζωγράφου, ο πόλεμος της Ουκρανίας φέρνει κινδύνους επισιτισμού και την ανάγκη αύξησης παραγωγών όπως είναι τα σιτηρά. «Πρέπει να προσανατολιστούμε σε προϊόντα των οποίων η αγορά θα είναι επικερδής χωρίς να    εξαρτόμαστε από τις επιδοτήσεις. Το Υπουργείο προσανατολίζεται να ενισχύσει τα σιτηρά και το ίδιο πρέπει να γίνει για τις ζωοτροφές», δήλωσε.

Η κα. Ζωγράφου έκανε λόγο για συνύπαρξη του τουριστικού προϊόντος με τον αγροτικό τομέα. «Η κτηνοτροφία είναι αυτή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη διαρκή μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Επιπλέον μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για την επιτραπέζια ελιά που είναι μια μεγάλη παραγωγή», είπε.

Για τις αποζημιώσεις που διατίθενται σε παραγωγούς της πράσινη ελιάς είναι σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τις λεγόμενες κορωνοενισχύσεις, αλλά όπως είπε η κα. Ζωγράφου, στάσιμο είναι το θέμα αποζημιώσεων της ακαρπίας που δεν υπάγεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Στάσιμο στάδιο η αναζήτηση κονδυλίων από άλλους πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κρατώ μικρό καλάθι για τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί για το θέμα», σημείωσε με νόημα.

Για τα επόμενα βήματα στην πολιτική, η κα. Ζωγράφου ξεκαθάρισε ότι αν η επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα είναι εκ νέου προς το πρόσωπό της για το ψηφοδέλτιο της Χαλκιδικής, τότε θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι εκ νέου υποψήφια στην ΠΚΜ.