Το ακούμε συνέχεια – πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου! Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, κανείς άλλος δεν μπορεί να σε αγαπήσει πραγματικά. Η απάντηση σε όλα τα δεινά σου είναι η αγάπη για τον εαυτό σου. Η αγάπη που αναζητάς έξω από σένα, είναι η αγάπη που πραγματικά πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου.

Πιάνουμε το νόημα και συμφωνούμε με όλα τα παραπάνω, αλλά μένει μια απορία.

Τι σημαίνει πραγματικά να αγαπώ τον εαυτό μου;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αγάπη προς τον εαυτό είναι ότι συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο που θα συμπεριφερόμασταν σε οποιονδήποτε αγαπάμε.

Σκεφτείτε κάποιον που αγαπάτε, για παράδειγμα ένα μικρό παιδί. Λατρεύουμε τη μοναδικότητά του και βλέπουμε τόση ομορφιά σε αυτό. Βλέπουμε την καρδιά και την ψυχή του. Το συγχαίρουμε όταν κάνει σπουδαία πράγματα και γιορτάζουμε την ύπαρξή του. Είμαστε ευγενικοί όταν κάνει κάτι λάθος και το βοηθάμε να προσπαθήσει ξανά. Φροντίζουμε τη σωματική του ευεξία. Αγαπάμε τις ιδιορρυθμίες του και θέλουμε να είναι ελεύθερο. Το κρατάμε όταν είναι λυπημένο. Το επευφημούμε και το στηρίζουμε. Του λέμε «καλή δουλειά!» και «σ’ αγαπώ!»

Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας δείχνουν:

  • Αποδοχή και θετικότητα
  • Υποστήριξη και εκτίμηση
  • Ανατροφή και καλοσύνη
  • Ενσυναίσθηση και συμπόνια
  • Μια βαθιά σύνδεση ψυχής πέρα από το σώμα και το μυαλό

Όλα αυτά μπορούν να περιγραφούν στη λέξη «αγάπη».

Προσφέρετε τα ίδια στον εαυτό σας;

Αν το κάνετε – αυτό είναι υπέροχο! Αλλά νομίζω ότι πολλοί από εμάς δεν το κάνουν. Συνήθως βάζουμε τον εαυτό μας τελευταίο, αυτομαστιγωνόμαστε, δεν είμαστε ποτέ αρκετά καλοί και περιμένουμε πάρα πολλά από τον εαυτό μας. Αυτό και πολλά άλλα, είναι το αντίθετο της αυτοαγάπης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αγάπη είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, μια πηγή ζωής. Έτσι, το να το δώσουμε στον εαυτό μας δεν μπορεί παρά να είναι καλό.

Πώς μπορούμε να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας; Να έχουμε περισσότερη αυτογνωσία. 

Παρατηρήστε τον εαυτό σας. Παρατηρήστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας προς τον εαυτό σας.

Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα είναι: «Αν μιλούσες στους φίλους σου όπως μιλάς στον εαυτό σου, θα εξακολουθούσαν να είναι φίλοι σου;».

Αναγνωρίζετε την αρνητική σας αυτοσυζήτηση; Και πόσο συχνά συγχαίρετε τον εαυτό σας και τον αφήνετε να λαμβάνει επαίνους; Αποδέχεστε πλήρως τον εαυτό σας για αυτό που είστε ή προσπαθείτε να είστε κάτι που δεν είστε;

Δημιουργήστε νέες συνήθειες!

Όταν βλέπετε τον εαυτό σας να σας συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν αγαπά τον εαυτό σας, σκεφτείτε ένα άτομο που αγαπάτε. Στην ίδια κατάσταση, πώς θα τους μιλούσατε, πώς θα τους συμπεριφερόσασταν; Τώρα κάντε αυτό για τον εαυτό σας.

Αν νιώθετε πληγωμένοι και λυπημένοι, αντί να προσπαθείτε να το «ξεπεράσετε», να είστε ευγενικοί και καλοσυνάτοι με τον εαυτό σας. Όταν πονάνε, οι άνθρωποι είναι εύθραυστοι και χρειάζονται φροντίδα – αυτό περιλαμβάνει και εσάς.

Τι θα λέγατε για μια καθημερινή λίστα ευγνωμοσύνης με όλα τα πράγματα που αγαπάτε στον εαυτό σας; Στην αρχή ίσως προκαλέσετε τον εαυτό σας να γράψει 10 πράγματα την ημέρα. Μπορεί να νομίζετε ότι θα δυσκολευτείτε ακόμη και να βρείτε 20, αλλά θα καταλήξετε με πάνω από 100! Δοκιμάστε το, θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Πόσο συχνά συνδέεστε με την όμορφη ψυχή σας; Το να αγαπάς πραγματικά κάποιον είναι όταν έχεις αυτή τη βαθιά σύνδεση πέρα από το μυαλό και το σώμα. Καλλιεργήστε το στον εαυτό σας, ελάτε σε επαφή με αυτό που πραγματικά είστε και είμαι σίγουρη ότι θα ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ αυτό που θα βρείτε.

Αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην αρχή, αλλά μπορούν να γίνουν νέες συνήθειες αυτοαγάπης, ειδικά όταν προσέχουμε τα αποτελέσματα. Οποιαδήποτε θετική αλλαγή ενισχύεται από τα θετικά αποτελέσματα – θα νιώσετε καλύτερα, πιο ενεργητικοί, χαρούμενοι, άξιοι, ζωντανοί και αγαπημένοι.

Χρειάζεται χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο!

Σε αυτό το ταξίδι αγάπης προς τον εαυτό μας συνήθως έχουμε πολλές παλιές συνήθειες να κόψουμε και αυτό δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, αλλά μην σταματήσετε. Θα αναπτύξετε πολύ περισσότερη αυτοαγάπη για τον εαυτό σας και αυτό είναι καταπληκτικό. Μπορείτε να το κάνετε!

Στέλλα Πλιούκα

MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

#Στέλλα_Πλιούκα #Ψυχολόγος #Ψυχοθεραπεύτρια #Χαλκιδική