Γράφει η Μορφούλα Ντέμπλα

Με φορτισμένη την ατμόσφαιρα σε ένα κλίμα συγκίνησης, νοσταλγίας και χαράς γιόρτασε ο πολιτιστικός σύλλογος Συκιάς τα “Τα Συκιωτάκια” τα 40 χρόνια ίδρυσης του στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού το απόγευμα της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος.

Μια εκδήλωση του πολιτιστικού που θα έχουν να θυμούνται για χρόνια οι κάτοικοι του χωριού αφού εντυπωσίασε για τα χορευτικά του και το παλαίμαχο τμήμα του το οποίο αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του συλλόγου για να παραστεί στις εκδηλώσεις χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Αυτό όμως που διέφερε περισσότερο το βράδυ της Δευτέρας -σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- και συγκίνησε εξίσου το κοινό ήταν οι βραβεύσεις όλων των προέδρων που πέρασαν κάποτε από το σύλλογο της Συκιάς προσφέροντας τα μέγιστα.

Ήταν όλοι εκεί. Από τον πρώτο έως και τον τελευταίο πρόεδρο του συλλόγου. Ήταν εκεί συνειδητά και άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να έφυγαν από τη ζωή, όμως το έργο τους και η προσφορά τους για τον σύλλογο κράτησαν την μνήμη τους ζωντανή.

Ο κάθε ένας και η κάθε μια είχαν να πουν κάτι ξεχωριστό για τα χρόνια που πέρασαν σαν νεράκι και για όλες τις μοναδικές στιγμές που βίωσαν σαν πρόεδροι του πολιτιστικού συλλόγου Συκιάς “Τα Συκιωτάκια”.

Άλλωστε πως είναι δυνατόν να ξεχάσει κανείς ένα κομμάτι του εαυτού του; Σε αυτό τον σύλλογο πρόσφεραν αγάπη και πήραν πίσω την διπλή.

Οι προσπάθειες τους, οι αγώνες τους, οι δράσεις τους και τα σχέδια τους έμειναν σήμερα εδώ για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Έμειναν εδώ για να θυμίζουν τι σημαίνει προσφορά και αγάπη για τον τόπο σου!

Ακόμη και αν η ζωή τους οδήγησε σε άλλα μονοπάτια, ακόμη και αν έφυγαν κάποιοι από το χωριό και γύρισαν σελίδα δεν ξέχασαν ούτε μια στιγμή εκείνο το όμορφο ταξίδι που κάποτε τους χάρισε στιγμές χαράς, ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνειας. Γιατί ο πολιτιστικός σύλλογος της Συκιάς έχει 40 χρόνια ιστορία…Έχει ανθρώπους που τον πλαισίωσαν και τον νοιάστηκαν. Ανθρώπους που πιστεύουν ακόμη σε αυτόν και ελπίζουν σε ότι καλύτερο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον και στη σημερινή διοίκηση την οποία ευχαρίστησαν για την τιμή, δίνοντας ταυτόχρονα συγχαρητήρια για την όλη πετυχημένη προσπάθεια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και βράβευσαν τους απερχόμενους, αλλά και το νυν πρόεδρο του συλλόγου ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Νικόλαος, αιρετοί εκλεγμένοι του δήμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Την απερχόμενη πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Συκιάς “Τα Συκιωτάκια”, Σουζάνα Καζάκα βράβευσε με την αναμνηστική πλακέτα ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας: «Ήταν μια βραδιά ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά. Ξεκινώντας μέσα σε αυτό τον χώρο ως μια παρέα, όλοι μαζί δώσαμε την ψυχή μας και προχωρήσαμε ώστε να δημιουργήσουμε μια πολιτική δραστηριότητα. Το όραμα μας ήταν να καταστήσουμε την Συκιά ένα πολιτιστικό κέντρο για την βόρεια Ελλάδα! Θυμάμαι πως υπήρχε πάθος από το διοικητικό συμβούλιο μέχρι και τους ανθρώπους που δουλεύανε γύρω από εμάς και προσφέρανε και αυτοί για να καταφέρουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Καζάκα αναπολώντας στιγμές του παρελθόντος.

«Σήμερα είμαι ιδιαίτερη χαρούμενη που βλέπω ότι αυτό που αφήσαμε παρακαταθήκη συνεχίζεται και μεγαλώνει! Σε αυτό το σημείο βέβαια θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση που είχε την ιδέα αυτή ώστε να μας ξαναφέρει κοντά και να ξαναθυμηθούμε τις στιγμές. Εγώ προσωπικά τους εύχομαι καλή θητεία και να προσπαθήσουν τον κόσμο αυτό να τον κρατήσουν. Γιατί η Συκιά έχει τεράστια δυναμική, είναι ένα μεγάλο χωριό, με πολύ δυνατή ιστορία και μια μεγάλη παράδοση», καταλήγει η ίδια φανερά ενθουσιασμένη για αυτή την τόσο συμβολική εκδήλωση.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας μιλώντας στο XalkidikiPolitiki για την εκδήλωση του συλλόγου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μεγάλες στιγμές του παρελθόντος που έζησε ο πολιτιστικός σύλλογος της Συκιάς και ευχήθηκε στο νέο διοικητικό να συνεχίσει την τόσο καλή έως τώρα προσπάθεια του: «Σήμερα πραγματικά ήταν μια συγκινησιακή βραδιά με τις βραβεύσεις των προέδρων. Συγχαρητήρια σε όλο τον κόσμο, στους χορευτές μας που στήριξαν αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Κατά καιρούς ο πολιτιστικός σύλλογος Συκιάς “Τα Συκιωτάκια” πρωταγωνιστούσε όχι μόνο στο εσωτερικό και στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκιδικής, αλλά και στον διεθνή χώρο. Αν μη τι άλλο ήταν μια εκδήλωση συμβολική που θύμισε την προσφορά ανθρώπων, ακόμη και αυτών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή», είπε ο κ. Ντέμπλας ενώ κατέληξε δίνοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Η βράβευση συνεχίστηκε με την απονομή του απερχόμενου και εκλιπόντα προέδρου Ιωακείμ Παντελιάδη, ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα στον σύλλογο της Συκιάς. Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε από τον αντιδήμαρχο Σιθωνίας, Βασίλη Ζήσιο, η κόρη του κ. Παντελιάδη, Αθηνά,  η οποία φανερά συγκινημένη για αυτή την κίνηση του συλλόγου δήλωσε τα εξής: «Είμαι σίγουρη πως εάν ο μπαμπάς μου βρισκόταν αυτή τη στιγμή εδώ θα ήταν πολύ χαρούμενος για την χειρονομία σας. Πίστευε πολύ σε αυτόν εδώ τον τόπο και τόσο αυτός όσο και η μητέρα μου προσφέρανε πολλά στον χώρο. Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την κίνηση, να είστε όλοι καλά!»

Την απερχόμενη πρόεδρο, Τζούλια Τσουλκανίδου βράβευσε ο πατέρας Νικόλαος. Μιλώντας η ίδια στο XalkidikiPolitiki αναφέρει: «Ανταμώσαμε σήμερα εδώ άνθρωποι που συνεργαστήκαμε, που δουλέψαμε μαζί και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε και να κοινωνικοποιηθούμε σε έναν τόπο. Η τιμή του συλλόγου με τις βραβεύσεις μας -και ύστερα από τόσα χρόνια- έφερε στο φως πολλά συναισθήματα, συγκίνηση και αναμνήσεις».

«Χρόνια πολλά στην Συκιά και στον σύλλογο ο οποίος 40 χρόνια διατηρεί την παράδοση και τον πολιτισμό σε ένα χωριό το οποίο είναι απομακρυσμένο σε σχέση με τον νομό, αλλά με τις δικές του δυνάμεις αναδεικνύει τόσα πολλά για εμάς τους Χαλκιδικιώτες. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους προέδρους και τις προεδρίνες και φυσικά στους ανθρώπους της καθημερινής ζωής. Πολλά μπράβο στους χορευτές, στο παλαίμαχο τμήμα και φυσικά στους που είναι η καθημερινή ζωή», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, ενώ επισήμανε την αξία τέτοιων εκδηλώσεων για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα κοινά.

«Είμαι περήφανη για αυτόν εδώ τον σύλλογο. Τα χορευτικά μας, αλλά και η χορωδία που υπήρχε παλιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και πρόσφεραν πολλά στον χώρο. Όλα αυτά δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς τα μέλη του συλλόγου μας, αλλά και τους συγχωριανούς μας που βρίσκονται πάντοτε κοντά μας. Τους ευχαριστούμε θερμά», ανέφερε η πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Κρυστάλλω Ντέμπλα, ενώ έλαβε την αναμνηστική πλακέτα της από τον πρόεδρο των τουριστικών επιχειρήσεων Τορώνης, Αντώνη Φάλκο.

«Αισθάνομαι χαρούμενος και περήφανος συνάμα που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς εδώ τους ανθρώπους. Η ιδέα της διοργάνωσης υπήρχε από πέρσι, αλλά λόγω του κορονοϊού δεν κατέστη δυνατόν να την υλοποιήσουμε. Ωστόσο φέτος καταφέραμε με πάθος, αγάπη και μεράκι να πραγματοποιήσουμε τελικά αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση. Ευχαριστούμε και το παλαίμαχο τμήμα μας που με χαρά αποδέχθηκε την πρόσκληση του συλλόγου, χαρίζοντας μας στιγμές μοναδικές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο σημερινός πρόεδρος του πολιτιστικού, Νικόλαος Γκίζας, ο οποίος βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΞ.