Ύστερα από δύο δύσκολα και διαφορετικά χρόνια, λόγω του κορονοϊού ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων στην Ορμύλια είναι γεγονός.

Μία ξεχωριστή και σημαντική γιορτή για τους κατοίκους του χωριού όπου κάθε χρόνο τιμάνε με τις πρέπουσες τιμές την μνήμη του Αποστόλου Παύλου και Πέτρου σε ένα καταπράσινο μέρος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Εκεί λοιπόν, στους Αγίους Αποστόλους, στήνεται ένα μεγάλο γλέντι με χορό φαγητό και τραγούδι όπου πλήθος κόσμου σπεύδει να διασκεδάσει όπως και στο παρελθόν.

Φέτος μάλιστα όπως είχε γίνει γνωστό και σε προηγούμενη ανάρτηση του  https://www.xalkidikipolitiki.com/ οι εκδηλώσεις είναι πολυήμερες με ποικίλες δράσεις, τόσο για τους μικρούς φίλους όσο και για τους μεγάλους: «Ύστερα από μια μεγάλη αποχή, λόγω της πανδημίας, το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων επέστρεψε δυναμικά στην Ορμύλια. Με εξαήμερες εκδηλώσεις και ένα γεμάτο πρόγραμμα γιορτάζουμε πανηγυρικά την μνήμη των Αγίων μας», λέει στο XalkidikiPolitiki ο αντιδήμαρχος του δήμου Πολυγύρου, Γιώργος Ματέας.

Σχετικά με την προσέλευση του κόσμου στις φετινές εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν αρκετές ημέρες πριν ο κ. Ματέας αναφέρει: «Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη τις προηγούμενες ημέρες και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Βλέπουμε ξανά τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους συγχωριανούς μας σε μια μεγάλη γιορτή που είχε λείψει ιδιαίτερα από την τοπική κοινωνία της Ορμύλιας. Σήμερα παραμονή των Αγίων Αποστολών και αύριο ανήμερα της εορτής αναμένουμε ακόμη περισσότερους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι θα έρθουν να προσκυνήσουν την χάρη των Αγίων».

Ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων έχει βαρύνουσα σημασία για τους Ορμυλιώτες κατοίκους, οι οποίοι πάντα τιμούν με μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια την μνήμη τους σε αυτό το πανέμορφο ξωκλήσι που αν μη τι άλλο, σύμφωνα με την παράδοση κρύβει πίσω του μια εντυπωσιακή ιστορία…

Φημολογείται ότι στο παρελθόν υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι και δίπλα του μια μικρή πηγή, όπου κάθε χρόνο, παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων, κατέβαινε σε αυτό μια μικρή ελαφίνα για να πιει νερό και να ξεδιψάσει. Έτσι λοιπόν, οι τότε κάτοικοι του χωριού αφού πιάνανε την ελαφίνα, την σφάζανε και την μαγείρευαν ώστε να προσφέρουν φαγητό ανήμερα της εορτής  στους χιλιάδες προσκυνητές. Όμως, η ελαφίνα μια χρονιά άργησε να έρθει και όταν τελικά ήρθε οι κάτοικοι την έσφαξαν χωρίς να προλάβει να πιει νερό από την πηγή. Από τότε η ελαφίνα δεν ξαναφάνηκε…, δεν κατέβηκε ποτέ ξανά για να πιει νερό και να ξεδιψάσει.

Αργότερα, το μικρό εκκλησάκι κάηκε ολοσχερώς και το 1859 οι κάτοικοι του χωριού χτίσανε στην θέση του το σημερινό ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα την πηγή από όπου η ελαφίνα έπινε νερό την κάνανε πηγάδι, το οποίο με την φροντίδα των κατοίκων και αφού χτιζόταν η νέα εκκλησία, τοποθετήθηκε εντός του εσωτερικού της χώρου. Από εκείνο το πηγάδι, οι πιστοί έπαιρναν τότε το αγίασμα και ραντίζαν με αυτό τον στάβλο και τα σπίτια τους για να έχουν την ευλογία των Αγίων Αποστόλων.

Σε αυτό το μικρό εκκλησάκι η ιστορία δεν σταματά… Λίγο πριν το θέρος, οι Ορμυλιώτες “έκλεβαν” δυο ημέρες, ώστε να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Κάθε χρόνο λοιπόν, δώδεκα (12) ντόπιοι κάτοικοι, οι αποκαλούμενοι “οικονομαδες” -και αφού είχαν ορκιστεί την προηγούμενη χρονιά με μετάνοια στους Αγίους- φρόντιζαν για την οργάνωση του πανηγυριού. Κρατώντας τον όρκο τους φρόντιζαν έτσι ώστε να μαζέψουνε χρήματα, λάδι και ότι ήταν απαραίτητο τόσο από τους κατοίκους του χωριού όσο και από τα γύρω χωριά. Επίσης είχαν στην μέριμνά τους τον καθαρισμό του χώρου και το άσπρισμα της εκκλησίας. Ακόμη, στις αρμοδιότητές τους είχαν και την ετοιμασία του φαγητού, το οποίο έπρεπε την ημέρα της γιορτής να είναι έτοιμο και καλομαγειρεμένο για να μοιραστεί στους πιστούς. Η παράδοση ήθελε να μαγειρεύουν τραγιά σε δώδεκα καζάνια, όσοι δηλαδή ήταν και οι Άγιοι Απόστολοι.

Το γλέντι τότε ήταν διαφορετικό. Κόσμος κατέφθανε πάνω στα κάρα η στα γαϊδουράκια τους από τα ξημερώματα και κατέκλυζε τον καταπράσινο χώρο με την παρουσία του. Έστρωναν κάτω από τα πλατάνια τα στρωσίδια τους και αφού η εκκλησία τελείωνε, γινόταν η διανομή φαγητού και κρασιού σε όλο τον κόσμο που κατέφθανε για την μεγάλη γιορτή. Και το γλέντι άρχιζε με χορό και τραγούδι σαν να μην υπήρχε αύριο. Η ορχήστρα εκείνα τα χρόνια ήταν δωρεά ντόπιων οργανοπαιχτών, οι οποίοι βέβαια είχαν και τα τυχερά τους, αφού ο πρώτος ο οποίος έσερνε τον χορό, έβγαζε και έδινε χρήματα για την τιμή που του κάνανε να παίξουν το αγαπημένο του τραγούδι.

Εκτός από τα παραπάνω γίνονταν και κάποιες αλογοδρομίες όπου τα παλικάρια του χωριού καβάλα σε στολισμένα άλογα με στρωσίδια έκαναν αγώνες επίδειξης και ταχύτητας.

Όλα αυτά τα ωραία συνέβαιναν παλιότερα σε μια άλλη εποχή, ίσως λιγάκι μακρινή μα ποτέ ξεχασμένη. Τότε που όλα ήταν αλλιώτικα, χρόνια ανέμελα και “αληθινά”….

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα παραμονή και αύριο ανήμερα της εορτής των Αγίων Αποστόλων:

Τρίτη 28/6: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα στο ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων και στις 22:00 λαϊκό πρόγραμμα με τους Μιχάλη Καλαϊτζίδη, Τατιάνα Σεργιάδη, Παύλο Παντάλη

Τετάρτη 29/6: Πανηγυρική θεία λειτουργία το πρωί στο εκκλησάκι των Αγίων, παραδοσιακό κουρμπάνι στις 11:30 με φαγητό και κρασί και ζωντανή μουσική στις 13:00 με τους Αφοί Τσικούρη, Έφη Ψωμαδέλλη, Αλέκο Δίανο.

Το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στην Ορμύλια έχει φορέσει τα γιορτινά του και σας περιμένει. Να είστε όλοι εκεί!