«Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Κληθείς να σχολιάσει εικόνες με πολίτες χωρίς μάσκα στα ΜΜΜ, ο ίδιος υποστήριξε ότι η μάσκα σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι στη χώρα μας κρατάμε περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με άλλα κράτη. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γενικευθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς όπως είπε «μπαίνουμε σε μια νέα φάση στην οποία θα πρέπει να συνυπάρξουμε με τον κορονοϊό ακόμα και με τα τόσα κρούσματα».

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε.

Δευκρίνισε, ακόμα, ότι ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση».

 

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος εστιάζοντας στις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Ερωτηθείς, αν έχει κάνει την τέταρτη δόση, απάντησε ότι δεν έχει εμβολιαστεί καθώς νόσησε μετά την τρίτη δόση. «Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση», επισήμανε.

Τι είπε για τα εμβόλια

Σχετικά με τα νέα εμβόλια είπε ότι θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές. Τέλος, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση» κι επανέλαβε ότι ο κορονοϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή».

Tι είπε στο OPEN ο καθηγητής Γουργουλιάνης

Με τον ΕΟΔΥ να τοποθετεί τα ενεργά κρούσματα στα 150.000-200.000 επικρατεί προβληματισμός γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας, αλλά και για το αν θα πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Open και στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενη την κλιμάκωση που παρατηρείται. Οπως είπε, ανάλογη κλιμάκωση παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που άνοιξαν πολύ νωρίτερα από εμάς.

Για τα σενάρια επαναφοράς της μάσκας ο καθηγητης πνευμονολογίας τόνισε ότι τα άτομα με επιβαρυμένη υγεια θα πρέπει να φορούν μάσκα ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, όταν επικρατεί συνωστισμός.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι την ερχόμενη περίοδο θα έχουμε μικρή αύξηση των νοσηλειών κυρίως σε άτομα με συννοσηρότητες και αύξηση πιθανώς στους θανάτους.

Ο καθηγητής τόνισε ότι οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευτούν, κάνοντας την τέταρτη δόση και σημείωσε ότι θα ήταν παράλογο να σταματήσει η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.