Καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια της ελιάς Χαλκιδικής. Υπήρξε μια καλή καρπόδεση και αναμένεται μια καλή φετινή παραγωγή. Προβλήματα με δακοπροσβολές δεν υπάρχουν και οι παραγωγοί περιορίζονται σε προληπτικούς ψεκασμούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέτος αναμένουμε μια καλή χρονιά για τις ελιές Χαλκιδικής. Έχουμε μια πολύ καλή καρπόδεση και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί πάνω από 100.000 τόνους. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι σε καλά επίπεδα».

Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανέφερε: «φέτος είχαμε μια καλή καρπόδεση και όπως φαίνεται αναμένουμε μια καλή παραγωγή. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν την καλλιέργεια με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα βόρεια του νομού που χτυπήθηκαν από χαλάζια. Αυτή την περίοδο κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς για δάκο αν και δεν φαίνεται να υπάρχει φέτος πρόβλημα».

Ο κ. Δημήτριος Ευαγγελινός, πρόεδρος ΑΣ Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia), τόνισε: «αναμένουμε μια καλή χρονιά για την παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική. Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στην καλλιέργεια. Εξαίρεση ο καύσωνας Μαΐου που έφερε κάποια προβλήματα στην ανθοφορία. Η καπρόδεση όμως εξελίσσεται ομαλά. Φυτοπαθολογικά έχουμε κάποιο πρόβλημα με προσβολές από τα ακάρεα στη βιολογική καλλιέργεια. Πάντως αυτή την εποχή δεν υπάρχει πρόβλημα με το δάκο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις παγίδες».