Νιώθετε συχνά κολλημένοι στη ζωή; Ίσως είστε συχνά δυστυχισμένοι, ανήσυχοι, αγχωμένοι ή φοβισμένοι; Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση δυσφορίας, έλλειψη νοήματος και πληρότητας ή αισθάνεστε χαμένοι και σε λήθαργο. Αν ναι, δεν είστε μόνοι!

Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω βιώνουν αυτά τα συναισθήματα. Μερικές φορές είναι φευγαλέα, άλλες φορές μπορεί να τριγυρνούν για λίγο και μπορούμε να καταλήξουμε να βυθιζόμαστε περισσότερο μέσα τους ή να ψάχνουμε για δουλειές, ανθρώπους και εμπειρίες για να προσπαθήσουμε να τα διευκολύνουμε.

Τι σημαίνουν αυτά τα συναισθήματα;

Μπορεί συχνά να προέρχονται από έλλειψη σκοπού, νοήματος και κατεύθυνσης στη ζωή. Ή, η ζωή ενός σκοπού, ενός νοήματος και μιας κατεύθυνσης να μηνείναι ευθυγραμμισμένη με το ποιος πραγματικά είσαι και τι πραγματικά θέλεις.

Τι κάνουμε, λοιπόν, για αυτό;

Επιλογή 1: Μην κάνετε τίποτα
Επιλογή 2: Συνεχίστε να παλεύετε σποραδικά για να διευκολύνετε τα πράγματα
Επιλογή 3: Ξεκαθαρίστε το αληθινό σας όραμα, σκοπό, νόημα και κατεύθυνση

Ας μιλήσουμε για την επιλογή 3: Να ξεκαθαρίσετε το αληθινό σας όραμα

Μιλάω για το όραμα ΣΟΥ. Όχι αυτό των γονιών, του συζύγου, των παιδιών, των δασκάλων, των μέσων ενημέρωσης, της κυβέρνησης, των φίλων, του γείτονα, του κατοικίδιου ζώου… ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε το όραμά σας. Και έχετε την ικανότητα να το κάνετε πραγματικότητα.

Αν δυσκολεύεστε να μάθετε τι πραγματικά θέλετε από τη ζωή, θυμηθείτε ότι δεν είναι να βρείτε ένα όραμα για την υπόλοιπη ζωή σας. Τα οράματα μπορούν να αλλάζουν συχνά, απλά εστιάστε σε αυτό που σας τραβάει αυτή τη στιγμή. Ένα όραμα απαιτεί επίσης να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να κοιτάξουμε προς κατευθύνσεις που μπορεί να μην είχαμε κοιτάξει προηγουμένως, επομένως το να είμαστε ανοιχτόμυαλοι είναι το κλειδί.

Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε το όραμά ΣΑΣ:

Ποιος θέλεις να είσαι (αυτό είναι διαφορετικό από το «τι θέλεις να κάνεις»);

Τι θα κάνατε αν δεν φοβόσαστε ότι θα αποτύχετε;

Ποια πράγματα σας εμπνέουν και σας ενδιαφέρουν και θέλετε να βιώνετε συχνά;

Ποια από τα δυνατά σας σημεία θέλετε να χρησιμοποιείτε καθημερινά;

Τι είδους ανθρώπους και σχέσεις θέλετε γύρω σας;

Σε ποια μέρη θέλετε να βρίσκεστε;

Τι αντίκτυπο θέλετε να έχετε στους ανθρώπους γύρω σας ή ακόμα και στον ευρύτερο κόσμο;

Τι εμπειρίες θέλετε να έχετε, προσωπικά και επαγγελματικά;

Τι υγεία και πλούτη θέλετε να έχετε;

Για ποιο λόγο θέλετε να σας γνωρίζουν και να σας θυμούνται;

Πώς θέλετε να αισθάνεστε για τη ζωή σας;

Ίσως έχετε κάποιες ακόμη δικές σας ερωτήσεις.

Πολλές από αυτές τις απαντήσεις δεν θα προέρχονται από το εξαρτημένο μυαλό, γι’ αυτό διαλογιστείτε ή κάντε οτιδήποτε σας βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας. Σκεφτείτε έξω από το κουτί, αφαιρέστε τους περιορισμούς σας, γίνετε περίεργοι και μην φοβάστε να το «κάνετε λάθος». Απλώς ακολουθήστε αυτό που σας εμπνέει και σας ενθουσιάζει.

Ό,τι προκύψει, γράψτε το, ζωγραφίστε το, διασκεδάστε με αυτό και γίνετε δημιουργικοί, θα μπορούσατε ακόμη και να το κάνετε κολάζ ως πίνακα οράματος.

Τώρα μην το κλείσετε στο συρτάρι και το ξεχάσετε!

Σκεφτείτε έναν οργανισμό που έχει ένα όραμα– τογράφουν παντού, το κολλούν στους τοίχους, κάνουν στρατηγικούς στόχους, σχέδια και αναλαμβάνουν δράση σε πράγματα που προσφέρουν αυτό το όραμα.

Δεν λέω ότι πρέπει να σχεδιάσετε τη ζωή σας στον βαθμό που θα μπορούσε να ρουφήξει τη διασκέδαση και τη μαγεία από τη ζωή! Όμως, το θέμα είναι ότι ένα όραμα δεν εκδηλώνεται τυχαία, εκδηλώνεται με σαφήνεια, δέσμευση και εστιασμένη δράση.

Τα μικρά βήματα κάθε μέρα προς το όραμά σας είναι κρίσιμα, ενώ παραμένουμε πάντα ανοιχτοί στο γεγονός ότι καθώς μεγαλώνουμε και αλλάζουμε, το όραμά μας μπορεί επίσης να μεγαλώνει και να αλλάζει – σε τελική ανάλυση, η ζωή δεν ζει σε ευθεία γραμμή. Αλλά τουλάχιστον τώρα έχουμε κάποιο νόημα, σκοπό και κατεύθυνση στα οποία πρέπει να εστιάσουμε.

Και τώρα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον λήθαργο με ενέργεια, το άγχος με ενθουσιασμό, το κόλλημα με τη ροή και αντί να αισθάνεστε χαμένοι, μπορείτε τώρα να δείτε το μονοπάτι στο οποίο θα περπατήσετε.

Το αληθινό σας όραμα δεν υπάρχει μέσα στα όρια των φόβων και των περιορισμών σας, βρίσκεται πάντα έξω από αυτά.